Борел разтревожен, разкри какво цели Путин

Санкциите няма да доведат до незабавно спиране на войната в Украйна, заяви той

Борел разтревожен, разкри какво цели Путин | StandartNews.com

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази тревога за бъдещето на руските газови доставки и посочи, че сега се очаква дали ще бъде възобновено снабдяването през тръбопровода "Северен поток", спрян с обяснението за техническа поддръжка. Убеден съм, че (руският президент Владимир) Путин преследва "умора на демокрацията", заяви той. По неговите думи според Путин демокрациите са слаби, новините се натрупват и изтласкват въпроса за Украйна, но европейските общества не могат да си позволят умора. Трябва да продължим да изпълняваме приетите решения, настоя Борел.

Санкциите няма да доведат до незабавно спиране на войната в Украйна, заяви той на пресконференция след заседанието на европейските външни министри, предава БТА. Санкциите действат, руската икономика е сериозно засегната, добави Борел и уточни, че министрите са обсъдили предложенията на Европейската комисия за прилагане и разширяване на европейските мерки.

Единодушно потвърдихме нуждата да стоим твърдо с Украйна и да помагаме с каквото можем в борбата за свобода и независимост - необходими са още оръжия и ще ги осигурим. Войната ще продължи, също както и нашата подкрепа, посочи Борел. Той съобщи, че е предложил и е било прието да бъде извършено изплащането на вече одобрените половин милиард евро военна помощ за украинската страна.

Русия продължава да обстрелва цивилна инфраструктура в Украйна и с това да причинява смъртта на хиляди хора всеки ден. Ужасени сме от руската жестокост срещу цивилни в Украйна, добави Борел. Той допълни, че има смущаващи съобщения за използване на сексуално насилие с военни цели. По неговите думи продължават нападенията срещу плодородна земя и пречките за износа на украинската зърнена реколта, затова Русия носи отговорност за глада по света.

Кремъл предприема съгласувани целенасочени действия, свързани с манипулация на общественото мнение по въпроса за недостига на храни и за енергията. Това е предизвикателство за нашата сигурност, за демокрацията и външната ни политика, обобщи Борел. Той уточни, че ЕС ще подготви мерки, с които да се търси отговорност от онези, които опитват да подкопаят демокрацията, институциите и процесите в ЕС чрез дезинформация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай