Богатите бягат от Ню Йорк

Масовото напускане е заради замразената икономическа дейност в елитните квартали на града

Богатите бягат от Ню Йорк | StandartNews.com

Откакто Ню Йорк беше обхванат от пандемията от коронавирус, 5% от населението е напуснало града, пише „Ню Йорк Таймс”. В него живеят около 8,4 милиона души, като в периода от 1 март до 1 май около 420 000 жители, предимно заможни хора, които живеят в елитни квартали, са го напуснали. Над 50% от отпътувалите получават над 100 000 долара годишно, а 33% са с годишен доход над 200 000 долара.

Изданието се позовава на анализ, изготвен с помощта на геолокацията на смартфоните, проведен от технологична компания от Ню Мексико. От него става ясно, че в много части на Ню Йорк населението си е още там, но броят на жителите в квартали като Сохо, Уест вилидж, Морнингсайт хайтс, Файненшъл дистрикт, Митдаун и други, е намалял с около 40% и повече. За същия период населението в Манхатън е намаляло с около 20%.

Геолокацията показва, че основните дестинации на богатите нюйоркчани са крайбрежните райони и градчета на Източния бряг, например Лонг Айлънд, както и по-отдалечени места по северното крайбрежие на щата. Други са предпочели по-близки дестинации като Североизточна Пенсилвания и Северозападен Кънектикът.

Местните жители там се оплакват, че супермаркетите са опразнени от „гражданите”, които са останали да живеят във вилите си. В някои места като Хемптънс месечните наеми са скочили многократно, като сумата може да достигне до 30 000 долара за две седмици.

Някои от новозаселилите се там били бездомници, които са донесли със себе си вируса, благодарение на което се е увеличил броят на починалите от COVID-19, смята местното население.

„Поради социалното разделение кризата не настъпи еднакво за всички. Толкова често повтаряното мото „всички сме заедно в това” все пак не се отнася до всички”, заяви Ким Филипс-Фейн – професор по история в университета в Ню Йорк.

Според изданието основната причина за това масово напускане е замразената икономическа дейност в елитните квартали на Ню Йорк от началото на пандемията.

Ню Йорк стана епицентър на епидемията в САЩ и в света, като изпревари по брой на заразените държави като Франция и Германия. Там са регистрирани повече от 186 000 случая, от които 15 300 са починали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай