Блокаж на бюджета на ЕС

Причината са Унгария и Полша

Блокаж на бюджета на ЕС | StandartNews.com

Унгария и Полша блокираха днес приемането на бюджета на ЕС за 2021-2027 година и плана за справяне с последиците от Ковид-19. Това се случи на среща на постоянните представители на 27-те страни членки. Причината за ветото е включена клауза, която обвързва достъпа до финансиране със зачитането на върховенството на закона, предадоха световните агенции.

При гласуването на бюджета от 1,1 трилиона евро и пакета за възстановяване на икономиката от 750 милиарда евро, които изискват единодушна подкрепа, "две страни членки изразиха резерви", посочи председателството.

Будапеща и Варшава се противопоставят на задействането на механизъм, който може да лиши от европейски фондове страни членки на ЕС, обвинени в нарушаване на принципа на правовата държава (независимостта на съдебната система и спазването на основни права), припомни АФП.

Двете страни са в процедура на ЕС, разследваща ги за подкопаване на независимостта на съда, медиите и неправителствените организации, допълва Ройтерс.

Ако условността на отпускането на пари се запази, двете страни може да загубят достъп до десетки милиарди евро от европейските фондове, отбелязва Ройтерс.

Блокирането означава, че парите за икономическо възстановяване от пандемията за всички страни от ЕС вероятно ще се забавят. Първоначално се предвиждаше да започнат да се отпускат от средата на 2021 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай