Блинкен бие тревога! Остро предупреждение

Американският държавен секретар коментира ситуацията с Китай

Блинкен бие тревога! Остро предупреждение | StandartNews.com

Китай има амбицията да изпревари САЩ като водеща световна сила, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, като същевременно отправи ново предупреждение във връзка с Тайван, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вашингтон посочи Китай като главно предизвикателство за САЩ в дългосрочен план и удвоява усилията си за увеличаване на американското присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Мисля, че целта им е да станат доминираща сила в света - във военен, икономически и дипломатически план", каза Блинкън на форум, организиран от списание "Атлантик", отговаряйки на въпрос за намеренията на Китай. "Ето към това се стреми (китайският президент) Си Цзинпин", допълни той.

"В определен смисъл това не е изненада. Китай има необикновена история. Мисля, че ако гледате и слушате китайските ръководители, ще установите, че те се стремят да си върнат онова, което смятат за свое законно място в света", отбеляза Блинкън.

Макар да твърди, че гледа трезво на отношенията с Китай и засилва натиска върху него, правителството на Байдън се старае да поддържа диалог с Пекин, за да "управлява отговорно" напрежението между двата гиганта. През юни Блинкън дори беше на посещение в Пекин. Напрежението обаче остава повишено, особено по отношение на Тайван, който китайското правителство смята за част от Китай.

Залогът е "изключително висок", каза американският държавен секретар, като изтъкна ролята на острова в световната икономика, главно като център за производството на най-модерни полупроводници.

"Ако се стигне до криза около Тайван, ускорена от действията на Китай, ще има глобална икономическа криза", предупреди Блинкън и призова Пекин да прекрати опитите да променя статуквото.

"Ние искаме - всички искат - мир и стабилност, и всички искат статуквото да се запази", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай