Бившият словенски премиер влезе в затвора

Бившият словенски премиер влезе в затвора | StandartNews.com

Любляна. Бившият словенски премиер Янез Янша от влезе в затвора, където ще излежи двугодишна присъда за подкуп в оръжейна сделка с финландска компания, съобщават световните медии.

В петък близо 2000 негови поддръжници се събраха пред затвора "Доб", който се намира в близост до столицата Любляна, докато Янша прекрачваше прага му.

Сред постерите на присъстващите имаше такива, които сравняваха бившия премиер с покойния южноафрикански президент Нелсън Мандела.

Янша се обърна към поддръжниците си като ги призова да гласуват за неговата Словенска демократическа партия по време на изборите на 13-и юли.

"В този ден трябва да изрисуваме Словения с цветовете на свободата и справедливостта", заяви Янша, който служи като министър-председател два пъти след като Словения обяви независимостта си от Югославия през 1991 г.

Янез Янша и други двама негови колеги бяха осъдени миналата година за това, че са приели 2 млн. евро под формата на подкуп, за да помогнат на финландската фирма "Патрриа" да спечели договор за 135 бронетранспортьора на стойност 278 млн. евро.

През 1988 и 1989 г. Янша лежа в затвора след като беше осъден по обвинение в разкриване на военни тайни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай