Биг Брадър следи избирателите в САЩ

Биг Брадър следи избирателите в САЩ | StandartNews.com

Супермаркети масово събират данни за американците и ги продават на политиците

В САЩ редица фирми, специализирали се в събирането и обработката на данни за гражданите, помагат на партиите по-добре да се насочат към избирателите си по време на предизборни кампании, без американците да знаят, че личните им данни се използват по такъв начин, пише Лео Мурен от Франс прес. Данните се събират по всевъзможни канали, дори през търговските вериги, и дават на кандидатите за президент възможност да разберат точно с какви избиратели си имат работа и как да им повлияят, така че да получат одобрението им на изборите.

Една от основните фирми в този сектор е NGP VAN, която неотдавна привлече вниманието на медиите с аферата за кражба на данни на Хилари Клинтън от екипа на съперника й Бърни Сандърс. Тя управлява базата данни на Демократическата партия.

Колко души има в тази база данни? "Всички", казва през смях Кевин Търман, който през 2008 г. е работил в предизборния щаб на Клинтън. "Всички вписани от 2004 г. гласоподаватели, и даже малко повече, тъй като някои междувременно са починали", добавя той. По оценка на фирмата този брой е около 195 милиона души. В базата данни дори има негласуващи пълнолетни лица, които предизборните екипи се надяват да мобилизират.

Всички кандидати на демократите, било то на местни избори или на президентски, се обръщат към NGP VAN.
Фирмата помага на кандидатите да се прицелят по-добре в потенциалните си избиратели, избягвайки тези, които никога няма да гласуват за тях, и по този начин да намалят предизборните си разходи.

От 2004 г. Демократическата партия събира информация за американските избиратели, за гражданското им състояние и историята на участието ми, която показва в кои избори са гласували. След това партията чрез посредници купува лични данни, които частни фирми притежават за клиентите си. Такава информация продава например веригата супермаркети Си Ви Ес. "Проверяват и за кои списания сте абонирани", уточнява Кевин Търман. Фирмите продават и електронните адреси на клиентите си. Демократическата партия може да научи и нивото на образование на даден човек, а често пъти и етноса му.

Републиканците притежават подобна база данни, със същата екосистема от специализирани фирми.

Тези компании припомнят, че всички тези данни са получени по законен път, макар и американците да не знаят, че по този начин партиите проникват в личния им живот.

Тръмп и Хилари
водят в битката

Милиардерът Доналд Тръмп и бившият държавен секретар Хилари Клинтън са фаворити за номинацията на своите партии за президентските избори в САЩ през ноември, сочат последните проучвания. И двамата имат сериозен аванс пред най-близките си опоненти, седмица преди старта на първичните избори в различните щати.

В редиците на Републиканската партия Тръмп е със смазваща преднина от 41 срещу 19% за другия кандидат за номинацията - сенатор Тед Круз, сочи допитване сред поддръжниците на партията на национално ниво. Над две трети от тях са на мнение, че именно милиардерът ще се бори за Белия дом през ноември.

Хилари Клинтън, която влиза в надпреварата за Белия дом за втори път, изглежда фаворит за демократите към момента. Подкрепата за нея е 52 срещу 38% за Сандърс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай