Берлин скочи на НАТО заради учения

Берлин скочи на НАТО заради учения | StandartNews.com

Външният министър на Германия разкритикува НАТО за провежданите учения в Източна Европа и ги обяви за контрапродуктивни за сигурността в региона в интервю за германския вестник "Bild am Sonntag".

На 7 юни алиансът започна мащабни учения с участието на десетки хиляди военни, включително от Германия, в Полша и Литва, които симулираха и руска атака срещу Полша. В двуседмичните игри участват 31 хиляди войници, включително 14 хиляди от САЩ, 12 хиляди от Полша, 1000 от Великобритания, както и десетки бойни самолети и кораби.

Нужно е по-голямо сътрудничество и повече диалог с Русия, а не заемане на военни пози, каза Щайнмайер. Не трябва допълнително да нажежаваме ситуацията чрез дрънкане на оръжие и подстрекаване към война. Който вярва, че символичен танков парад на източната граница на алианса ще допринесе за сигурност, греши, добави той. Външният министър призова за диалог и дипломация, предупреждавайки, че би било "фатално сега да се стесни фокусът до военните и да се търси лек само чрез политика на сдържане".

Междувременно заместник-секретарят на Съвета за безопасност на Русия Евгений Лукянов обяви, че Москва ще отговори симетрично на всяко действие на НАТО по усилването на източната граница на Алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай