Берлин: Анкара да не преиграва

Берлин: Анкара да не преиграва | StandartNews.com

Гласуването за арменския геноцид няма да разруши отношенията ни, омекна Турция

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер призова Анкара да не преиграва заради решението на Бундестага да признае убийствата на арменци в Османската империя през Първата световна война за геноцид, съобщи Франс Прес. "Както се очакваше, Турция реагира и се надявам, че в следващите дни и седмици ще успеем да избегнем преиграване", каза дипломат номер 1 на Германия при посещението си в Аржентина.

Бундестагът прие онзи ден резолюция, чрез която се признава извършването на геноцид срещу арменския народ в рамките на Османската империя през Първата световна война. Текстът бе одобрен с огромно мнозинство, един депутат гласувал против, а друг се въздържал. Дебатите по темата бяха инициирани от управляващото мнозинство и партията на "Зелените".
Веднага след това Турция отзова посланика си в Берлин, а президентът Реджеп Ердоган заяви, че решението на Бундестага "сериозно ще засегне" отношенията между двете страни.

Днес обаче Анкара омекна. "Германия и Турция са два много важни съюзника. Никой не трябва да очаква, че отношенията изведнъж ще се развалят напълно заради това решение или подобни", каза новият турски премиер Бинали Йълдъръм по време на пресконференция, цитиран от Франс Прес. "Това обаче не означава, че ние няма да реагираме, че няма да обелим дума", добави той.

Днес турски демонстранти хвърляха яйца по посолството на Германия в Анкара. Около 200 демонстранти се събраха пред сградата и скандираха: "Не вярваме в лъжата за геноцида!", посочва Франс Прес. Група протестиращи жени, наречени "Републиканска асоциация на жените", носили плакати на германски марки, призовавайки за бойкот на немски стоки и продукти. Друга група пък дошла със снимки със сцени от Холокоста заедно с плакати, на които пишело: "Няма подобни нечовешки сцени в който и да е етап от турската история".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай