Бащата на Сноудън получи виза за Москва

Бащата на Сноудън получи виза за Москва | StandartNews.com

Бащата на бившия служител от ЦРУ Едуард Сноудън, който издаде на медиите тайните програми за следене на американските спецслужби, е получил руска виза, съобщи Ей Би Си Нюз.

Лон Сноудън не е уточнил кога смята да посети сина си, който получи врпеменно политическо убежище в Руската Федерация. Заедно със Сноудън-старши руска виза е била издадена и на адвоката му Брус Фейн. Двамата са заявили, че не са имали възможност да разговарят с Едуард от момента, в който той е напуснал САЩ.

Правозащитникът Анатолий Кучерена, който се грижи за делата на Едуард Сноудън в Русия, отправи в началото на август покана към близките му да посетят страната. За предоставеното на Сноудън временно убежище се разбра на 1 август, след което той напусна транзитната зона на летище „Шереметиево". Сегашното му местонахождение не се разкрива от съображения за безопасност.

Американският паспорт на бившия служител на ЦРУ бе анулиран веднага след пристигането му в Москва. В САЩ Сноудън е обвинен в разгласяването на държавни тайни. В началото на юни той предаде на журналисти секретни материали на Агенцията за национална сигурност на САЩ и по-точно – за програмата за следене PRISM, която позволява на специалните служби да следят личната електронна кореспонденция и телефонните разговори.

Публикациите, базирани на информацията, предоставена от Сноудън, предизвикаха голям отзвук не само в САЩ, но и в целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай