Австралия узакони "неутралния пол"

Австралия узакони "неутралния пол"  | StandartNews.com

Канбера. Върховният съд на Австралия постанови, че "неутралният пол" ще бъде вече законно признат в страната. Той ще се различава от мъжкия и женския пол, съобщава The Telegraph.

"Върховният съд ... признава, че едно лице може да бъде нито мъж, нито жена, и така позволява регистрацията на пола на дадено лице като" неутрално". Това гласи решението на съда, слагащо край на битката за сексуалното равенство.

Централна сила за решението на съда е Нори - човек, който не се идентифицира нито като мъж, нито като жена. Той от години се бори за въвеждането на нова безполова категория.

Нори е роден като мъж, но претърпява операция за смяна на пола през 1989 г., за да се превърне в жена.

Въпреки това операцията не успява да реши казусът със сексуалната му идентичност. Тогава Нори организира кампания за неутралност в пола, която разбуни духовете през 2010 година.

Случилото се предизвика шумен отзвук и Апелативният съд в Австралия обяви, че Нори е с „неутрален пол".

Адвокатите на Нори подкрепиха искането си с тезата си, че той/тя е бил принуден да „живее в лъжа" всеки път, когато трябвало да определя пола си в документи.

В края на миналата година Германия стана първата европейска страна, която позволи децата, родени без полът им да бъде ясно идентифициран, да бъдат регистрирани като "с неутрален пол".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай