Атина няма да иска вече помощ

Атина няма да иска вече помощ | StandartNews.com

Премиерът Андонис Самарас оптимист за резултатите от изборите през май

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че страната му няма да иска повече спасителни фондове и се надява да започне премахването на данъците за икономиите тази година, предаде АП. Самарас заяви в интервю за частната телевизия "Антена", че Гърция няма да опитва да получи допълнителна подкрепа, след като вече получи 240 милиарда евро спасителна помощ от другите страни от еврозоната и Международния валутен фонд.

Консерваторите на Самарас ще бъдат изправени пред тежка конкуренция от радикалната лява партия "Сириза", която иска да спечели евроизборите в Гърция този месец и евентуално да накара правителството да подаде оставка. Обществената подкрепа за левите коалиционни партньори на премиера от ПАСОК отбеляза рязък спад след първото споразумение за спасителния план преди четири години и последвалото го нарастването на бедността и безработицата в страната.

В своето интервю Самарас заяви, че неговата коалиция гарантира стабилност и изход от тежката икономическа криза, която се задълбочи, когато той продължи подхода на предишното социалистическо правителство в налагането на още бюджетни ограничения, орязване на заплати, увеличаване на данъци и съкращаване на работни места. Всички тези мерки доведоха до рекордна безработица и масово обедняване на населението. Премиерът демонстрира оптимизъм за резултатите от предстоящите европейски избори и заяви, че вярва, че гражданите ще му дадат кредит на доверие за водената от него политика, която ще доведе до възстановяване на икономиката.

Гръцки банки
изпрали милиарди

Милиарди "мръсни пари" са минали през гръцките банки и това е станало в продължение на десет години от 1999 до 2010 г. съобщава в. "Етнос", като се позовава на комисията по етика към гръцкия парламент. За 10 години са извършени много финансови престъпления, като по-голямата част от тях са минали през банковата система на страната. Според американска неправителствена организация само между 2003 и 2011 г. от съседна Гърция са изнесени над 260 милиарда долара, като част от тях са изпрани, а другите са от корупция и криене на данъци. Преди разгара на кризата страната беше на второ място по дял на сивата икономика от БВП сред 25-те държави членки на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай