Атина си отдъхва, но Гърция продължава да гори

Десетки са хората, евакуирани от остров Евбея, разположен на 200 км източно от Атина

Атина си отдъхва, но Гърция продължава да гори | StandartNews.com

Въздушни и наземни сили и техника от ред европейски страни се включиха в помощ на гръцките пожарникари, които вече 12 дни се борят срещу горски пожари, все още бушуващи на остров Евбея, но отслабващи северно от Атина.

Десетки са хората, евакуирани от остров Евбея, разположен на 200 км източно от Атина - втория по големина в Гърция след Крит. Хиляди хектари борови гори там са унищожени от пламъците и тази сутрин все още горяха.

Огромният планински остров, привличал винаги гръцки и чуждестранни туристи, е същински кошмар за огнеборците заради неравния терен и стръмните склонове.

В северната част на острова действат днес 263 гръцки пожарникари с 66 коли, подпомагани от над 200 украински и румънски колеги. В борбата с огъня участват 7 самолета и хеликоптера, които хвърлят отгоре вода.

Погълнали вече стотици къщи в региона, пламъците са стигнали до селата Елиника, Василика и Псаропули.

Фериботи и военни кораби са поставени в готовност да евакуират нови групи от местното население. Десетина жители са спасени от плаж, обкръжен от огъня, съобщи гръцката агенция АНА.

Вчера са настанени във временни жилища около 2000 евакуирани жители на Евбея, информира снощи зам.-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас.

В Гърция, връхлетяна от изключителни летни жеги, бяха преброени вчера 55 активни пожара, 5 от които твърде мащабни.

Стабилизира се обаче ситуацията северно от Атина, където пожарникарите отчетоха тази сутрин отслабване на огъня, съсипал редица селища от вторник насам.

Все още активни са днес основните фронтове на пожарите на полуостров Пелопонес, където вчера бяха евакуирани редица села.

Над 56 000 хектара площи в Гърция са опустошени през последните десет дни, сочат данни на Европейската информационна система за горските пожари. През годините от 2008 до 2020 за същия период са били унищожавани средно по 1700 хектара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай