Атаките на Русия срещу тероризма (ВИДЕО)

Атаките на Русия срещу тероризма (ВИДЕО) | StandartNews.com

Самолети от руската военна авиация са нанесли удари по осем обекта на "Ислямска държава" в планините. Те са били напълно унищожени, заяви говорителят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

Той уточни, че ударите са нанесени след провеждане на въздушно разузнаване и съгласуване на данните с щаба на сирийската армия, пишат световните медии.

Междувременно стана ясно, че освен терористи от групировката "Ислямска държава", под ударите на Русия, попадат и бойците на умерената опозиция, заедно с цивилни граждани, алармират от сирийската опозиция. В тази връзка днес руският външен министър Сергей Лавров ще говори пред руски депутати и сенатори, а посланикът на Сирия в Москва ще даде пресконференция.

Игор Конашенков уточни, че удари по гражданската инфраструктура не са нанасяни.

По последна информация руската авиация е извършила близо 20 излитания при първите си удари срещу "Ислямска държава".

Въпреки всичко Вашингтон осъди Москва за извършването на въздушните удари в Сирия, обвинявайки я, че е хвърлила "бензин в огъня" на гражданската война в страната. САЩ отхвърли твърденията на Русия, че това са първите въздушни удари в разкъсваната от война страна по цели на терористи от "Ислямска държава".

Жител на Талбисех, провинция Хомс, казва, че два от въздушните удари са засегнали жилищни райони в града, убивайки приблизително 20 души.

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че руските удари „бяха в зони, където вероятно няма сили на ИДИЛ" и така подсказа, че, вместо срещу ИДИЛ, руските удари са били насочени срещу враговете на Асад.

Русия реагира на американските обвинения с искането САЩ да представят доказателства за това, че ударите не са били по позиции на „Ислямска държава". За Москва такива данни са неизвестни, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай