Ашраф Гани се закле като президент на Афганистан

Ашраф Гани се закле като президент на Афганистан | StandartNews.com

Кабул. Ашраф Гани положи като президент на Афганистан по време на церемония в президентския дворец в Кабул, предадоха световните агенции.

Това се случи след шест месеца на спорове за изборни измами и повторно преброяване на гласовете.

Чрез посредничеството на САЩ бе постигната сделка, по силата на която Гани поема президентството, а подгласникът му Абдула Абдула може да номинира министър-председателя.

Талибаните обявиха сделката за "американска измама", докато Гани я приветства като "голяма победа".

Церемонията бележи края на 13-годишното управление на Хамид Карзай след падането на талибанския режим през 2001 година.

Гани се закле да спазва конституцията и останалите закони и да защитава тяхното прилагане.

Церемонията се провежда на фона на засилени мерки за сигурност. На нея присъстват представители на много държави, включително САЩ, Великобритания, Франция, Китай, а също и бившият президент на Афганистан Хамид Карзай.

Междувременно полицията съобщи, че тази сутрин в Кабул е избухнала малка бомба, прикрепена към количка, при което е ранен един човек.

Самоубийствен атентат бе извършен на международното летище в Кабул минути преди началото на церемонията по полагане на клетва на новия президент на Афганистан, предаде ИТАР-ТАСС. По информация на местните медии, екстремистът се е опитал да проникне на територията на аерогарата, но е бил задържан на един от контролните постове. В резултат на взрива са ранени няколко афганистански полицаи. Очевидци съобщават за няколко загинали. Обстоятелствата около инцидента и броят на загиналите се уточняват

Гани ще поеме управлението на страната във време, в което военнослужещите на НАТО завършват 13-годишната война без да успеят да потушат екстремистката дейност на талибаните. Очаква се едно от първите му действия да бъде подписването на дълго отлаганото двустранно споразумение за сигурност със Съединените щати, което да позволи на малък брой чуждестранни военни да останат в страната след 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай