Асандж: Реформата на Обама - победа за Сноудън

Без Едуард никой нямаше да разбере за програмите за следене, твърди основателят на "Уикилийкс"

Асандж: Реформата на Обама - победа за Сноудън | StandartNews.com

Вашингтон. Намеренията на президента на САЩ Барак Обама за осветляване дейността на спецслужбите е победа за бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън. Това заяви основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж.

На пресконференция в петък следобед Обама заяви, че ще поиска от Конгреса преразглеждане на някои спорни текстове в Патриотичния закон, за да възстанови доверието на американските граждани в програмите за подслушване и следене. "Президентът на САЩ легитимира ролята на Сноудън като човека, подал сигнал за глобалната програма на Щатите за наблюдение. Видяхме една победа за Сноудън и многобройните му привърженици. Както той заяви, най-голямото му притеснение е било дали след неговия сигнал ще се случи някаква промяна. Очевидно, реформи ще има и поради тази причина, президентът и гражданите на САЩ дължат на Сноудън благодарности", се казва в официално изявление на Асандж, публикувано в сайта на "Уикилийкс".

Асандж също така отхвърли твърденията на Обама, че реформите били планирани преди разкритията на Сноудън. "Простичкият факт е, че без оповестените от Сноудън данни никой нямаше да разбере за тези програми и никакви реформи нямаше да се случат", категоричен е Асандж. Той стигна още по-далеч, като обвини правителството на САЩ в лицемерие по отношение на действията си спрямо Сноудън при положение, че страната е давала убежище на хиляди политически бежанци от Русия и Венецуела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай