Четвъртък,

Арестуваха сибирския Исус Христос

От: Рачо Рачев -
353
Арестуваха сибирския Исус Христос
A
A
A

Специални части в Русия задържаха водача на култ в Сибир, който твърди, че е превъплъщението на Исус Христос, съобщава "Франс прес".

Следственият комитет, който разследва тежки престъпления, уточни, че е задържал Сергей Тороп, известен на последователите си като Висарион и двама от неговите помощници.

Тороп, бивш пътен полицай, заяви, че е преживял "пробуждане", когато е загубил работата си през 1989 г., докато атеистичният комунистически режим бързо се разпада.

През 1991 г. той основава сегашната Църква на Последния завет.

Няколко хиляди членове на култа към Висарион живеят в затънтени махали в Сибир.

Следователите казаха, че самопровъзгласилият се за месия и неговите помощници са искали средства от последователи и са ги малтретирали емоционално.

Следственият комитет уточни, че планирал да обвини водачите на култа в организиране на незаконна религиозна организация и причиняване на "сериозни вреди на двама или повече души".

Запитан от "Франс прес" откъде знае, че е син на Бог, Висарион е казал през 2009 г .: "Почувствах нещо, което бурно се надигаше вътре в мен, което беше потискано дотогава."

Неговите последователи се придържат към смесица от вероизповедания, които черпят от руските православни обреди и екологични ценности.

Последователите включват музиканти, лекари, учители, полковници от Червената армия, бивш министър на Беларус и поклонници от Куба, България, Белгия, Австралия и Германия.

През 90-те години някои от почитателите на Висарион умират или от самоубийство, или в резултат на тежки условия на живот и липса на медицинска помощ.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички