Арест разгневи гърците. Голяма драма с Албания

Гърция предупреди Албания за влошаване на отношенията

Арест разгневи гърците. Голяма драма с Албания | StandartNews.com

Двустранните отношения между Албания и Гърция могат да се влошат при евентуално освобождаване от длъжност на избрания кмет на община Химара Фреди Белери, който е в ареста от 12 май, предупреди гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, предаде Албанското радио и телевизия, като се позова на гръцката редакция на Си Ен Ен, цитирано от БТА

Белери, който е от гръцки произход, спечели местните избори в Химара на 14 май от затвора два дни след като беше арестуван по обвинение за „съучастие в активна корупционна дейност“ по време на предизборната кампания. Той и предполагаемият му сътрудник Пандели Кокавеши са обвинени в „активна корупция при избори“, заради което преди седмица бяха изпратени на съд. 

Герапетритис определи задържането на Белери за „незаконно“ и допълни, че при арестуването на Белери гръцкото правителство е предприело редица инициативи не само за неговото освобождаване, но и за встъпването му в длъжност.

Гръцкият външен министър посочи, че с начина, по който работи, албанската страна има вероятност да си навреди.

Според гръцкия министър „не е възможно (процесът за) присъединяването на Албания към ЕС да продължава, когато има такова нарушение на правовата държава“.

На изборите на 14 май Белери се яви като кандидат на коалицията "Заедно печелим“ и спечели в община Химара срещу опонента си Йорго Гаро с разлика от 19 гласа, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай