АП: Това е сериозен удар за ислямистите

АП: Това е сериозен удар за ислямистите | StandartNews.com

Египет беше в основата на идването на ислямското движение на власт в арабския свят с вълната от въстания. Печелейки избори след избори, ислямистите обещаваха да управляват ефективно и да приложат своето виждане за политически ислям, като в същото време спазват правилата на демокрацията. Отстраняването на Мохамед Морси само година след идването му на власт нанася унищожителен удар за ислямистите не само в Египет, но и в целия разбунен регион, се посочва в анализ на АП.

Морси, неговото братство и твърдолинейните им съюзници обвиняват своите опоненти, че са използвали армията, за да ги свалят. Но за милионите египтяни, които протестираха по улиците, ислямистите не се справиха с демокрацията: те прекалиха. Протестиращите са убедени, че ислямистите използват победите в изборите, за да централизират властта в ръцете на "Мюсюлманските братя", надвишавайки правомощията си.

Това е сериозен удар за мечтите им и повод за съмнение в твърдението на ислямистите в целия регион, че политическия ислям е лек за обществените несгоди. Вредата върху престижа им ще има широко отражение - от Газа през Тунис до Либия и Сирия.

Иронията е, че "Мюсюлманските братя" знаеха рисковете, когато се захванаха с властта. След падането на диктатора Хосни Мубарак групировката обеща да не се опитва да доминира в парламента, давайки си сметка за бурната реакция, ако създадеше впечатление, че заграбва властта. Тя се отметна от всичките обещания.

Отстраняването на Морси може да разстрои движението на "Мюсюлманските братя" за години напред, както стана след разбиването му през 1954 г. Движението бе забранено през по-голямата част от 83-годишното си съществуване. Но то все още поддържа влиятелна, организирана и дисциплинирана мрежа от членове.

"Насилственото отстраняване на първия демократично избран президент в страната рискува да изпрати послание до ислямистите, че те нямат място в политическия живот; да насади у тях страха, че може да станат обект на нова кървава разправа; и така потенциално да предизвика изпълнена с насилие и дори отчаяна съпротива от последователите на Морси", предупреди в изявление базираната в Брюксел Международна кризисна група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай