Анкара няма ясна позиция за Сирия

Анкара няма ясна позиция за Сирия | StandartNews.com

Анкара.  Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че позицията на Анкара по сирийската криза не е изяснена, защото все още не е известно какво точно ще предприеме в Сирия международната общност.

Според него развитието на конкретните условия ще покаже дали ще се премине към използване на различна сила, или Турция ще се ограничи само с оказване на логистична подкрепа. Освен това Ердоган призова „Русия да не се държи изолирана от този процес и да се отделя нужната чувствителност за продължаване на връзките с нея", посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

В навечерието на очакваната международна военна намеса в Сирия, на турско-сирийската граница в провинциите Хатай и Шанлъурфа се оборудват нови радари и ракетни системи срещу евентуални сухопътни и въздушни заплахи от арабската страна. Завърши базирането на ПВО система в района на господстващите височини в планината Келдаъ в провинция Хатай. ПВС системата постоянно ще наблюдава акваторията и въздушното пространство над Средиземно море и границата със Сирия и ще установява всяка евентуална заплаха. Разположени са пускови установки турско производство „Атълган" и „Зъпкън", които могат да изстрелват ракети „Стингър".

В околия Джейлянпънар на провинция Шанлъурфа в казармен район на турските въоръжени сили са разположени радар и ракетна система, които наблюдават в 24-часов режим сирийската граница.

Междувременно, британският боен кораб „Маунтс Бей" акостира в неделя сутринта в турското пристанище Бодрум на Средиземно море. Корабът ще остане в турското пристанище до 16 септември. Оповестено бе, че посещението на британския боен кораб е планово, без да се дават сведения за неговия персонал и защо е акостирал точно сега в турско пристанище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай