Америка изпраща оръжия на Сирия

Америка изпраща оръжия на Сирия | StandartNews.com

Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама е взел решение за въоръжаване на сирийските бунтовници, след като е получил доказателства, че силите на президента Башар Асад са използвали химическо оръжие по време на продължаващата вече две години война в страната, съобщи Би Би Си.

Решението оповести Бен Роудс, помощник-съветник за националната сигурност на президента Обама. Според данни на разузнаването през последната година сирийската армия е използвала химически оръжия, включително газ зарин, в малки мащаби. При нападенията с химически оръжия са загинали до 150 души. "Прибягването до химически оръжия нарушава международните закони и явно прекрачва граници, които съществуват от десетилетия в международната общност. Президентът Обама заяви, че използването на химически оръжия ще промени уравнението и случаят е точно такъв", посочи Роудс.

Затова Обама "е увеличил обхвата на несмъртоносната помощ за гражданската опозиция в Сирия и също така е разрешил увеличаване на помощта" на САЩ за извършването на въоръжени операции на бунтовниците, както и оказване на "военна помощ", обяви съветникът. Според запознати източници на бунтовниците ще бъдат изпратени няколко вида оръжия и боеприпаси, включително противотанкови оръжия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай