Амбициите на БоДжо

Амбициите на БоДжо | StandartNews.com

В момента той е най-големият противник на Камерън

Дръзкият и скандален Борис Джонсън бил любимец на Тачър

Харизматичният кмет на Лондон, консерваторът Борис Джонсън, заяви в неделя, че ще подкрепи кампанията за излизане на Великобритания от ЕС и за пореден път успя да всее смут в политическия живот на Обединеното кралство. Нещо, което му се отдава с лекота, още с първото му влизане в парламента. С този ход обаче Джонсън потвърди нещо, което мнозина подозираха още от първия миг, в който го видяха, а именно, че дръзкият бунтар не би се задоволил само с кметски пост, а се цели към Даунинг стрийт 10.

С рошавата си коса, леко прегърбен и склонен непрестанно да ръси шеги обаче БоДжо, както често го наричат, по-скоро прилича на комик, а някои го определят и грубо като клоун, и не толкова като бъдещ министър-председател.
Въпреки това за никого не е тайна, че Борис таи политически амбиции още от ранна детска възраст. Роден в Ню Йорк през 1964 г. с британско и американското гражданство, Александър Борис де Пфефел Джонсън още на 4 г. заявява, че иска да стане "крал на света".

През цялото си образование първо в престижния колеж "Итън", за който печели стипендия, и по-късно в Оксфорд, където е председател на клуба по дебатиране, той продължава да мечтае за величие. "Никой в Оксфорд не се и съмнява, че един ден Борис ще стане премиер", споделят негови колеги и преподаватели.

Въпреки това Борис малко се забавя, преди да се отправи към политиката. Разстроен и силно засегнат, че не завършва университета с най-висок успех, той започва журналистическата си кариера.

От "Таймс"
го уволняват на
първата година

след като става ясно, че си е измислил цитат и най-вече, защото лъже, че не го е направил. "Дейли телеграф" му дава втори шанс и бързо го праща в Брюксел, където младежът си създава име, защото руши патриархално-почтителния стил в отразяването на европейските събития, присъщ на кореспондентите от края на 80-те. Служейки си с преувеличения, понякога дори с малко мръсни номера, той разкрива най-странни подробности за действията на европейските управляващи (за големината на кренвиршите, за тоалетните и т.н.), става истински популярен на британската медийна сцена и "любим журналист" на тогавашния премиер Маргарет Тачър.

През 1990 г. БоДжо се завръща в Лондон, където става главен редактор на сп. "Спектейтър" и най-накрая решава да се хвърли в политиката. Това, което го кара да избере лагера на Консерваторите е... мухълът. И наистина, в своята автобиография Борис споделя, че той е започнал с работа по проблемите с влагата в домовете на жителите в неговия район.

През 2001 г. той е избран за депутат, след един провал през 1997 г. Борис става фигура от национален мащаб - най-вече защото успява да отнеме от лейбъристите кметския пост в Лондон през 2008 г. Той се превръща в любимец на столичани (престиж, който успява да запази и до днес) и печели втори мандат през 2012 г. След като го преизбират, видимо умножава своите, "скромни" според някои, лаври на вълната на емблематични успехи като проекта "Борис байкс" (колела за обществено ползване) и олимпийските игри.

Във всеки случай кметът на Лондон успява да изглежда удивително естествен. Той обича да вплита в речите си латински сентенции, но въпреки това всеки таксиметров шофьор би се отбил с него в някоя квартална кръчма.

Костюмите му
са неугледни и
винаги измачкани

а любовният му живот минава за разюздан. Той определено не е елегантен, но обича да го виждат със спортно яке и каска за велосипед. Веднъж беше забелязан да отива демонстративно на работа с колело, докато на 20 метра зад него го следваше служебната му кола, в която се возеше неговото куфарче.

Въпреки гафовете, за които се носят легенди, грубиянските изцепки (нарича веднъж джихадистите "сексуално фрустрирани загубеняци") и множеството скандали (по повод извънбрачни връзки например), Борис е извънредно популярен сред феновете от консервативния лагер, а и в други среди. Според някои той се държи така, че британците да могат да се идентифицират с него. В същото време обаче пази дистанция. С две думи: държи се като човек от народа, но същевременно показва, че не е. Препъва се и подскача по улиците, заеква в отговорите си и винаги изглежда така, сякаш току-що е станал от леглото. Зад тази фасада обаче Борис Джонсън е един

интелигентен,
комбинативен
прагматик

изпълнен с пламенно славолюбие, а мнозина вече се съмняват и че той изгражда този имидж само за да постигне основната си цел - премиерския пост. Това стана кристално ясно особено през последните дни. Изказвайки се в полза на напускането на Великобритания от ЕС и обявявайки простичкия и доста хитър слоган "Борис за Брексит", той се позиционира като претендент за лидерския пост в партията, но и най вече за този на Даунинг стрийт 10.

С този ход и безкрайните си амбиции обаче той тръгва по път, който ще го доведе до пряк сблъсък с един от най-близките му приятели от студентските му години, а именно настоящият премиер Дейвид Камерън. А за наблюдателите това би била много интересна битка.

И Камерън, и Джонсън произхождат от семейства от горното съсловие. Имат сходно образование и се познават от младини. Но са много различни. Докато при Камерън имиджът на "шикозното момче", на заможния, дързък хлапак се крие непосредствено под гладката му градска повърхност, Джонсън залага междувременно на съвсем друг образ. Затова беше доста ужасен, когато преди няколко години беше публикувана една стара снимка, която показва Камерън, Джонсън и сегашния финансов министър Озбърн като младоци в Оксфордския университет. И тримата в смокинги, и тримата наперени членове на прочутия Бълингдън клуб - сдружение на синчета от горната класа, които са превърнали арогантността в своя запазена марка и които прекарват финансираните от бащите им студентски години в запои и буйства.

Въпреки това тази снимка също не успява да накърни имиджа на бунтар на Джонсън, а днес той изглежда е най-опасното оръжие в битката за излизане на Великобритания от ЕС. А особено в случай на провал на референдума е ясно, че Дейвид Камерън ще трябва да се оттегли, оставяйки пътя към лидерството в партията и към премиерския пост напълно открит пред амбициозния БоДжо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай