9 жертви от свален хеликоптер край Славянск

9 жертви от свален хеликоптер край Славянск | StandartNews.com

Украински транспортен хеликоптер е бил свален от опълченци край Славянск, а 9 души на борда му се смятат за загинали, съобщи правителствен представител в Киев, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на т. нар. антитерористична операция в Донбас Владислав Селезньов потвърди атаката, допълвайки, че на борда е имало шестима военнослужещи и трима души екипаж. Според военния анализатор Дмитро Тимчук, за когото се знае, че има добри източници в украинската армия, машината, чийто модел не се посочва, е била свалена от ракета, изстреляна от преносима установка, с която се стреля от рамо (ПЗРК).

По-рано украинските правителствени сили обвиниха проруските активисти, че са обстрелвали военни пунктове в няколко района в Източна Украйна въпреки обещанието да спазват прекратяването на огъня до 27 юни, предаде Ройтерс.

В понеделник вечерта проруските лидери в Източна Украйна се съгласиха да спазват прекратяването на огъня до 27 юни, заяви един от тях, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС. "В отговор на едностранното прекратяване на огъня от страна на Киев се задължаваме да прекратим огъня от наша страна. Прекратяването на огъня ще действа до 27 юни", каза премиерът на Донецка народна република Александър Бородай след преговори за изпълнение на мирния план в Източна Украйна.

Прекратяването на огъня е част от мирния план на украинския президент Петро Порошенко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай