40% от резервациите в Истанбул са отменени

Всяка десета ваканция анулирана заради протестите

40% от резервациите в Истанбул са отменени | StandartNews.com

Кървавите граждански протести, гарнирани с обилно количество сълзотворен газ и камъни, които от пет дни тресат Турция, вече удрят сериозно и туристическия сектор на комшиите. Само от началото на седмицата са отменени 40% от резервациите в хотелите на 15-милионния Истанбул, съобщи испанската агенция ЕФЕ.

"През последните два дни хотелите на площад "Таксим" (епицентъра на протестите) и околностите му, както и в квартал "Кадъкьой" започват да опустяват. Отказаните резервации са между 30% и 40%", посочи пред в. "Миллиет" президентът на Съюза на хотелиерите и инвеститорите в туризма, Тимур Байъндър. И изтъква, че не са малко страните, както западни, така и от Близкия изток, които съветват гражданите си да не пътуват до Турция.

Според Байъндър юни, който обикновено е силен месец, в разгара на туристическия сезон, може да се смята за пропаднал.

От Федерацията на собствениците на хотели в Турция твърдят, че в цялата страна вече са анулирани 10% от резервациите заради новините, показващи в целия свят насилието по улиците. Протестите започнаха първоначално мирно, срещу плановете за застрояване на парка Гези до площад "Таксим", които протести бяха смазани от прекомерна полицейска сила. Бунтът вече взе поне две жертви, въпреки че се смята, че загиналите са повече. Над 1000 са арестуваните, а вече няколко хиляди са пострадалите, според различни източници.

Борсата в Истанбул се срина с 8% при отварянето си в понеделник, а турската лира отбеляза рязък спад както спрямо еврото, така и спрямо долара. Вчера обаче тържището възстанови позиции и в средата на сесията се покачи с повече от 4 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай