36 000 бягаха на маратона в Бостън

36 000 бягаха на маратона в Бостън | StandartNews.com

Бостън. 36 000 души взеха участие в Бостънския маратон, на който преди година трима души загинаха, а над 200 бяха ранени при атентат. Събитието премина под засилени мерки за сигурност. 3 500 полицаи бяха разположени на различни точки, за да се грижат за сигурността на гражданите.

Маратонците нямаха право да носят сакове, а по трасето имаше специални контролни пунктове.

Един милион зрители присъстваха на маратона.

Преди състезанието всички запазиха минута мълчание в памет на тримата убити, сред които едно дете.

Етиопски емигрант с американски паспорт бе победител на маратона. Оказва се, че резултатът е първото победно класиране за Съединените щати в Бостънския маратон от три десетилетия насам.

Много от оцелелите при атентата миналата година присъстваха на маратона, а други се записаха за участие в тяхна подкрепа. Фотографът Робърт Фогарти събра посланията на оцелелите в своя проект Dear World.

"Най-трудно за мен бе да приема, че кракът ми никога повече няма да изглежда по същия начин, но аз се научих да бъда горда с него, защото знам, че оцелях.Прочетох един цитат - "Никога не се срамувай от белег. Той означава само, че си по-силен от това, което се e опитало да те нарани", обяснява 32-годишната Ли Ан.

"По-малко крак, повече сърце", е друго послание, което отправя оцеляла жена. Тя и други оцелели записаха свое видео обръщение към света.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай