24 бежанци се удавиха в Босфора

24 бежанци се удавиха в Босфора | StandartNews.com

40 имигранти се опитвали да стигнат с лодка до България или Румъния

Най-малко 24 нелегални имигранти се удавиха днес в Босфора в опит да се доберат до бреговете на България или Румъния, съобщи Би Би Си като се позовава на турските власти. Те са пътували в малка лодка, натъпкана с над 40 бежанци, чийто произход до снощи не бе изяснен.

Лодката, "много малка, практически с гребла", според един от рибарите, който участва в спасителните операции, се е преобърнала в северния край на Босфора, където протокът се свързва с Черно море. Причината за това още не е изяснена, но по всяка вероятност плавателният съд е бил претоварен. За инцидента може да са помогнали и лошите климатични условия - в района духаха силни ветрове. Не е известна и националността на пътниците в лодката. Очевидци разказват, че всички те са били без спасителни жилетки. Тела на загинали деца пък плавали във водите на пролива, сред жертвите имало и бебета, разказват ужасени рибари.

Турските власти започнаха мащабна издирвателна операция днес. Сигналът към тях е бил подаден, след като рибари видели потопената наполовина лодка в морето. "Вятърът прави задачата ни много трудна. Лодката е била много малка, но е превозвала 40 души. Виждаме тела на деца в морето", разказва спасителят Али Сарухан. В издирването участват няколко съда на бреговата охрана и хеликоптер.

Турция е една от основните изходни точки за имигранти, отиващи към ЕС, посочва Би Би Си. Повечето от тях обаче минават през Егейско море към Гърция, а в Босфора подобна гледка е рядкост. Масови са и опитите за преминаване през сухопътната граница към Гърция и България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай