1 млн. карикатури срещу терора

1 млн. карикатури срещу терора | StandartNews.com

Франция издирва братя с алжирски корен за касапницата

"Не на страха", каза светът след касапницата в "Шарли Ебдо". И отговори с лавина от карикатури срещу екстремизма. Най-добрите от тях излизат следващата сряда във френското сатирично списание. То ще има само 8 страници, но в рекордния тираж от 1 милион екземпляра. До миналата седмица "Шарли Ебдо" се печаташе в 60 000. Помощ ще му окажат в. "Монд" и "Канал плюс", а екипът ще бъде подслонен от в. "Либерасион".

Братя сираци - френски граждани от алжирски произход, са главните заподозрени за кървавата баня. Още по обяд френските спецчасти блокираха градчето Вийер Котре по данни, че Саид и Шериф Куаши (34 и 32 г.) са се барикадирали с автомати и гранатомети в местна къща. До 21 ч още нямаше информация дали са хванати.

Терористите - братя неудачници

Шериф и Саид Куаши обградени в градче в Северна Франция, братовчед им се предаде

Двама братя, френски граждани от алжирски произход, са основните заподозрени за кървавата баня в редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо" в сряда, при която бяха разстреляни 12 души - журналисти и полицаи. 34-годишният Саид Куаши и брат му Шериф Куаши на 32 г. са сираци, родени в Париж, но израснали в Бретан, Северна Франция, злоупотребявали са с хашиш и марихуана и са извършвали дребни престъпления, преди да се радикализират. Единият е бил арестуван и е лежал в затвора през 2005 г. за вербуване на терористи и за връзки с екстремистка групировка.
До късно вчера се смяташе, че те са блокирани в град Вийер Котре, който се намира на около 70 км североизточно от центъра на Париж. Спецполицаи са обградили района в радиус от 25 км. В късния следобед се появи информация, че стотици полицаи обхождат градчето дом по дом и дори са щурмували къща, в която се е предполагало, че се укриват, но тя се оказала празна.

По-рано братята били засечени в сив автомобил "Рено Клио". Нападнали бензиностанция близо до града, откъдето са откраднали храна и гориво. Собственикът на бензиностанцията "официално разпозна двамата мъже", съобщи френската полиция. Двамата били с маски, автомати калашников и гранатомет. В района са разположени служители на антитерористичното подразделение RAID и на подразделението за специални операции GIGN. Над цяла Северна Франция кръжаха хеликоптери, които също участват в издирването. Следяха се всички пътни артерии в района.

В ранните часове на четвъртък пък един от тримата предполагаеми килъри, 18-годишният Хамид Мурад, който е братовчед на братята Куаши, се предаде. Мурад е заявил, че е невинен и е представил алиби - твърди, че по време на кървавата атака се е намирал в лицея, в който учи. В момента алибито му се проверява. Младежът е без определено местожителство, но е регистриран като ученик в Реймс. Именно в това градче в североизточната част в нощта на сряда срещу четвъртък антитерористичните служби започнаха мащабна операция и арестуваха 7 души от обкръжението на Куаши.
Собственият адвокат на Шериф го описва като "неудачник", пушещ хашиш, доставчик на пица, който не знае какво да прави с живота си. За Куаши се знае, че е работел освен това като рибар, фитнес инструктор, а през 2005 г. се е изявявал и като рапър.

Британските медии откриха профили в социалните мрежи, за които се предполага, че са на братята. На една от снимките в профила на Саид е мъж, стрелящ с автомат АК-47 "Калашников" (същото оръжие, което бе използвано в касапницата - б. р.), когото е нарекъл "брат ми". Друга снимка е селфи на мускулесто тяло, под което коментарът е, че "какъв срам, че това тяло ще бъде надупчено от куршуми".

Смята се, че братята са се радикализирали около 2003 г. след втората война в Ирак. Адвокатът на Шериф казва, цитиран от в. "Дейли мейл", че попаднали на човек, "който им е създал чувството на важност". Шериф е арестуван през 2008 г. при опит да се качи на самолет за Дамаск. Носел в себе си наръчник как се борави с автомат "Калашников".
Смята се, че двамата братя са били в Сирия до миналата година. Но един от очевидците завчера заяви, че при клането в Париж крещели, че са от "Ал Кайда" на Арабския полуостров - клон на терористичната организация в Йемен. Или както експерти по антитероризъм на американския президент смятат - "най-активния оперативен франчайз" на Ал Кайда извън Пакистан и Афганистан.

Бившият американски подполковник Тони Шефър, обучен от ЦРУ и работил със спецчастите в Афганистан казва по повод атаката: "Демонстрират професионализъм и добра организираност. Атаката е разчетена до секунда". По повод пробойните по полицейския автомобил от куршумите и по-точно това, че са групирани много близо една до друга, той е категоричен: Никой не може да стреля така без военно обучение. Които да са те, са добре обучени във военни тактики".

И коктейли "Молотов"

Френските следователи намериха дузина коктейли "Молотов" и два джихадистки флага в колата, която е била зарязана от нападателите срещу френското списание. "Tова показва тяхната радикализация (на нападателите) и че те вероятно са планирали други действия с използването на коктейли "Молотов", заяви източник, близък до разследването. Тези предмети са били намерени в ситроена, който терористите са изоставили непосредствено след атаката. В колата бе намерена и личната карта на единия от терористите, което направи възможно да се идентифицират двамата заподозрени. "Това е единствената грешка на терористите", коментира Доминик Ризе, полицейски и съдебен консултант на френската телевизия BFMTV.

"Шарли Ебдо" излиза навреме с 1 млн. тираж

Осакатеното сатирично списание "Шарли Ебдо" няма никакво намерение да развява бяло знаме. Следващият брой ще излезе по график и ще бъде в тираж от 1 милион екземпляра, вместо обичайните 60 000, съобщи адвокатът на изданието Ричард Малка, цитиран от в. "Фигаро". Очаква се той да се появи по магазините в сряда. По думите на Малк, вестникът ще е с обем осем страници, вместо 16, както бе досега. Помощ на "Шарли Ебдо" ще окажат в. "Монд" и "Канал плюс", а екипът ще бъде подслонен от в. "Либерасион".

В същото време карикатурист аматьор обеща да рисува шаржове на пророка Мохамед всеки ден от оставащите 347 дни до края на годината. Вчера той пусна първата си картинка, изобразяваща мъж с брада и дълъг нос, облечен в типични арабски дрехи. "Бих искал да видя Мохамед да върши същите досадни неща от ежедневието, вместо да бомбардира всичко", написа в коментар потребител на Reddit. Като например да седи в автобус, да вечеря или да бере зеленчуци.
В същото време радиото на "Ислямска държава" възхвали като "герои" извършителите на атаката срещу "Шарли Ебдо", предаде АФП от Бейрут."Герои джихадисти убиха 12 журналисти, работили за френското сп. "Шарли Ебдо", и раниха 10 други. Това е отмъщение за пророка (Мохамед)", се казва в прочетено по радио Al Bayan изявление.

По-рано боец от групировката приветства нападението и заяви, че атентатът е бил отмъщение за оскърбления срещу исляма, предаде агенция Ройтерс. "Лъвовете на исляма отмъстиха за нашия пророк. Това са първите капки. Ще последват и други", заяви в интернет връзка от Сирия сириецът Абу Мусаб, който се бие в редиците на ИД. "Нека тези кръстоносци да се страхуват, трябва да се страхуват", каза той.

На този фон късно вчера либийското крило на терористичната организация сметна за подходящ момент да съобщи, че е обезглавило двама журналисти от Тунис, които бяха обявени за изчезнали през септември, съобщава АФП. В изявление, публикувано на джихадистки уебсайт със снимка на Софини Чураби и Надир Тари, "Ислямска държава" съобщава, че е "приложила закона на Аллах" спрямо двамата.

Атаки над джамии след атентата

Срещу няколко мюсюлмански култови места в три френски града бяха извършени нападения, съобщи АФП. Три джамии са били атакувани от неизвестни лица. В един от случаите неизвестни нападатели са хвърлили граната в джамията във френския град Льо Ман. Гранатата е попаднала в мястото за четене на молитва. При взрива са били изпочупени стъклата на джамията. Два пъти било стреляно срещу мюсюлманска молитвена зала в Пор ла Нувел. Взрив е имало в ресторант до джамия в град Вилфранш-сюр-Сон в Източна Франция. От полицията обявиха, че експлозията е била умишлена. При атаките на джамии няма пострадали.

Нападателите: Не убиваме жени, но прочети Корана

Вестник "Монд" вчера пусна потресаващи подробности как точно е било извършено убийството на работещите в сатиричното издание "Шарли Ебдо". Журналистите от час били на планьорка, когато двамата маскирани мъже нахлули в залата. Един от нападателите извикал "Шарб?" и стрелял по главния редактор на седмичника. След това произнасяли имената на членовете на редакцията и стреляли по тях. Според някои информации те крещели "Аллах е велик" и "Ще си платите, защото обидихте Пророка". Към Сиголен Винсон извикали "Теб няма да те убием, защото не убиваме жени, но ще прочетеш Корана". Пристигналите на място спасителни екипи описват редакцията като бойно поле. Никога не съм виждал такова нещо, казва един от тях. Това е най-черният ден в историята на френската преса", заяви председателят на "Репортери без граници" Кристоф Делоар.

Екзекутираният полицай е мюсюлманин

Парадоксално полицаят, който лежи на тротоара ранен, а един от килърите го довършва безмилостно с изстрел в главата от упор, е мюсюлманин и се казва Ахмед Мерабет. Видеото от екзекуцията се разпространи мълниеносно минути след атентата и всъщност то предизвика най-големия потрес и ужас. Униформеният е 42-годишен патрулно-постови, охраняващ района на велосипед. Оказва се, че докато е лежал, вдигайки ръка за милост, е казал на килъра си в очите: "Искаш да ме убиеш ли?" А стрелецът отвърнал: ОК, шефе. И дръпнал спусъка.
Другият убит полицай е Франк Бринсоларо, на 49 г., женен, с две деца, зачислен да охранява редактора на списанието Стефан Шарбоние. А съпругата му, Ингрид Бринсоларо, е редактор в регионално печатно издание в Нормандия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай