16 загинали и 200 ранени на митинг в подкрепа на Морси

16 загинали и 200 ранени на митинг в подкрепа на Морси | StandartNews.com

Кайро. Група неизвестни лица, въоръжени с огнестрелно оръжие, тази нощ са нападнали митинг на привърженици на египетския президент Мохамед Морси, като са убили 16 души и са ранили около 200, предаде Франс прес, цитирайки държавната телевизия.

В района на университета в Кайро се е стигнало до сблъсъци по-рано през вторник, които според източниците на Рйтерс са били между симпатизанти на президента и силите за сигурност.

Египетската армия "е готова да умре, защитавайки народа на страната си" от "терористи, радикали и глупци", се казва в разпространена чрез Фейсбук декларация на Висшия съвет на въоръжените сили на Египет, предаде ИТАР-ТАСС.

Така армията отговори на президента Мохамед Морси, който отхвърли ултиматума на военните, поискали от него да изпълни исканията на народа и да се съгласи на предсрочни избори. Морси отказа да подаде оставка, като заяви, че е законно избран държавен глава.

Опозицията определи среднощното обръщение на президента към нацията като подбуждане към гражданска война, а представител на младежкото движение "Тамаруд" обвини президента , че "заплашва народа си". Движението призова милиони египтяни още днес да излязат на протести и към исканията си за оставка добавиха и искането президентът и неговото обкръжение да бъдат арестувани и съдени.

Днес изтича 48-часовият ултиматум, даден от армията на всички политически сили с искане да решат острата политическа криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай