15 загинали при нападение на университет в Кения (ВИДЕО)

15 загинали при нападение на университет в Кения (ВИДЕО) | StandartNews.com

Маскирани въоръжени мъже са нападнали университет в североизточна Кения като най-малко 15 души са загинали. Пи атаката  около 65 са ранени, съобщават световните медии.

Университетът Гариса се намира недалеч от сомалийската граница. Нападателите са застреляли охраната на главния вход и след това са стреляли безразборно.

"Има много тела на мъртви християни в сградата. Освен това държим много християни живи. Сражението все още продължава", заяви говорител на "Аш Шабаб".

Колинс Ветангула, който е студент в атакувания университет, разказа, че когато нападателите влезли в хостела, където живее, отваряли вратите и питали младежите дали са християни или мюсюлмани. "Ако си християнин, те застрелват на място. При всеки изстрел си мислех, че умирам", разказа Колинс. Той и негови колеги били спасени от полицаи, влезли през прозореца.

Около 5.30 ч местно време най-малко петима въоръжени мъже нахлули в кампуса, след като застреляли охраната на главния вход. Около 50 студенти са успели да напуснат кампуса, но приблизително 500 техни колеги оставаха в плен на нападателите. Нападателите влязоха в престрелка със силите за сигурност, които обкръжиха комплекса.

На мястото пристигнаха много линейки, чиито екипи се погрижиха за ранените. Пред кампуса се събра огромна тълпа от разтревожени роднини на студенти. Повечето магазини в Гариса бяха затворени, а хората останаха по домовете си.

Според студент в съседен колеж, цитиран от Ройтерс, в последно време се разпространявало предупреждение за предстояща в скоро време атака. По-късно кенийският министър на вътрешните работи Джоузеф Нкайсери обяви, че един от нападателите е арестуван. Министърът заяви, че "предполагаем терорист" е бил задържан при опит да избяга.

Северните и източните части на Кения, които граничат със Сомалия, са най-засегнати от атаки на терористичната организация. "Аш Шабаб" взе страната на мушка, след като изпрати войски в съседна Сомалия като част от борбата срещу нея. Същата групировка, която през 2013 г. уби близо 70 души в мол в Найроби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай