130 имигранти удавени край Лампедуза

130 имигранти удавени край Лампедуза | StandartNews.com

Най-малко 130 души загинаха, след като корабче, превозващо африкански имигранти, потъна край италианския остров Лампедуза днес, предаде Би Би Си. Близо 150 души са спасени, но други 200 продължават да бъдат в неизвестност.

Според показания на очевидци, цитирани в италиански медии, на кораба се намирали между 400 и 500 мигранти от Сомалия и Еритрея. Корабът, отплавал от Либия, започнал да потъва призори, бежанците нямали възможност да позвънят, за да извикат помощ, и тогава запалили одеяло, за да бъдат забелязани от брега. Това обаче предизвикало пожар на борда, а всички пътници се струпали в единия му край.

В спасителните операции участваха катери на бреговата охрана и туристически яхти, намиращи се в района на трагедията. Сред загиналите има четири деца и бременна жена. На кея едно до друго бяха наредени десетки тела. "Ужасно е, като гробище", коментира кметът на Лампедуза Джиузи Николини.

Това е една от най-големите подобни трагедии с африкански имигранти, опитващи се да достигнат до Европа, отбелязва Ройтерс. Папа Франциск призова чрез Туитър за молитви за жертвите на ужасната трагедия. "Спасителната операция започна незабавно, но бе затруднена от застудяващото време. Тези хора не умеят да плуват и не знаят къде да отидат", заяви от своя страна италианският външен министър Емма Бонино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай