Обама спечели и третия дебат с Ромни

Обама спечели и третия дебат с Ромни | StandartNews.com

Флорида. Барак Обама спечели третия, финален телевизионен дебат с Мит Ромни. 48% от зрителите са го посочили за победител в словесния сблъсък, 40% са харесали повече опонента му от Републиканската партия, показва допитване на CNN.  Така резултатът от тв дуелите между двамата е 2:1 в полза на демократа. 

И двамата претенденти за президентския пост в САЩ са убедили хората, че ще се справят с ролята на главнокомандващ. По този показател Ромни е получил 60% одобрение, а Обама - 63%. Изборите са на 6 ноември.

Нито един от двамата кандидати не успя да нокаутира другия по време на продължилия 90 минути двубой, не допусна и забележим гаф, обобщава Ройтерс.

Външната политика на САЩ бе основната тема на дебата. Двамата влязоха в спора с почти изравнен рейтинг, което предопредели агресивния и нападателен стил на изказванията им.

Ромни упрекна опонента си за липсата му на ясна визия за борба с тероризма:

Не можем да се справим в тази каша

каза той. "Поздравявам президента Обама за това, че елиминира Осама Бин Ладен и за това, че работи за елиминирането на ръководството на "Ал Кайда", но това не е достатъчно. Америка трябва да действа така, че да изкорени тероризма и съхрани своята водеща роля в света".

Обама отвърна, като

разкритикува Ромни, че живее в миналото

"Студената война свърши още през 80-те години. Вие сте подвластен на 80-те, като искате да внесете външна политика от онези времена. Искате да внесете социална политика от 50-те и икономическа политика от 20-те години на миналия век", каза президентът. Той не пропусна да посочи гафовете на съперника си в изказванията му през последния месец. "Всеки път, когато изкажете мнение по външната политика, то е грешно. Преди заявихте, че основната заплаха е не "Ал Кайда", а Русия. Сега е пак "Ал Кайда". Освен това поискахте САЩ да разположат допълнителни военни части в Ирак - а ние се изтеглихме оттам. Когато пък ви попитаха за Афганистан - трябва ли да се изтеглим оттам, отговорите ми всеки път бяха различни - "трябва", "може би", "зависи", отбеляза Обама.

Спорът се разпали с още по-голяма сила, когато стана въпрос за Иран. Обама бе категоричен, че САЩ ще застанат

рамо до рамо с Израел

в случай на атака от страна на Техеран. Според него санкциите срещу ислямската република са й дали избор - да поеме по пътя на дипломацията или да се изправи пред президент на САЩ, който няма да се откаже от нито един възможен вариант за решаването на иранската ядрена криза. "Преждевременните военни действия биха били грешка. Докато аз съм президент, Иран няма да получи това, което иска", категоричен бе Обама.

От своя страна Ромни заяви, че ще подкрепи Израел с военна сила, в случай че бъде атакуван. "Сега сме четири години по-близко до ядрен Иран. Искаше ми се да не бяхме губили тези години", отправи упрек към опонента си той.

Обама опроверга наскоро разпространената информация, че представители на САЩ и Иран са се споразумели да проведат директни преговори по ядрената програма на Техеран. "Това не е вярно, но нашата цел е да убедим Иран, че трябва да се откаже от ядрените си амбиции. Ако те не изпълнят исканията на международната общност, ние ще предприемем всичките необходими мерки", заяви Обама.

И двамата кандидати обявиха, че

не искат военна намеса на САЩ в Сирия

и се съгласиха, че опозиционните сили на Башар Асад трябва да бъдат подкрепени.

Засегнат бе и въпросът за съкращаването на разходите за отбрана. Обама припомни, че САЩ са страната с най-голям военен бюджет в света. Ромни защити плановете си за увеличаване на разходите, като посочи, че американските военновъздушните сили са с най-малка численост от създаването си през 40-те, а военноморските сили с най-малка численост от 70-те години насам.

"Да, губернаторе, днес имаме по-малко коне и щикове, тъй като армията и оръжията са се променили. Днес ние имаме неща, наречени самолети и кораби, плаващи под вода, наречени ядрени подводници", захапа го Обама.

Накрая двамата кандидат-президенти се обърнаха към избирателите. "Ще бъда до всяко американско семейство, както бях през последните 4 години. Ще продължа да работя за разкриването на нови работни места, за мира в света, за просперитета на Америка - страна номер едно в света", каза Обама.

"Америка трябва да продължи да води света, защото е благословено място. Ако изберете Обама, това ще означава 20 млн. безработни, ако изберете мен, това ще означава 30 млн. нови работни места", заяви в заключение Ромни.

Дебатът се проведе в университета "Лин" в град Бока Ратон в щата Флорида. Водещ бе Боб Шифър от предаването "С лице към нацията" по CBS.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай