Латвия влиза в Еврозоната

Латвия влиза в Еврозоната | StandartNews.com

Рига. Латвия вчера стана част от еврозоната и замени латвийския лат с еврото на фона на опасения на латвийците от скок на цените на стоките и услугите и вливания на значителни суми с неясен произход в банките на страната.
Обменният курс на лата към еврото се фиксира на 1 евро = 0,702804 LVL. Чуждестранните банкови депозити в момента са почти половината от всички депозити. Според АП парите явно идват от Русия и други страни от Изтока.
Европейската комисия приветства влизането на Латвия в еврозоната. Това стана възможно благодарение на впечатляващите усилия и резултати на правителството и народа на Латвия, заяви председателят на комисията Жозе Мануел Барозу.

Години наред властите в Рига се стремяха да превърнат страната в мини Швейцария на Източна Европа, т.е място, където капиталите от страни като Русия и Казахстан да могат да престоят за известно време в латвийските банки или чрез тях да се придвижват към водещите банкови центрове на Запад. Освен това икономиката на бившата съветска република е най-бързо растящата сред 28-те страни в ЕС и в страната цари и завидна политическа стабилност. Явно Латвия става все по-привлекателна като сигурно финансово убежище, отбелязва Investor.bg.

Две седмици латът и еврото ще бъдат едновременно в обращение, като рестото ще се връща в евро. Латвийски латове могат да бъдат обменяни безплатно в 302 пощенски клона в Латвия по фиксирания обменен курс до 31 март 2014 г. В банките това ще бъде възможно до 30 юни 2014 г. Latvijas Banka също ще обменя безплатно банкноти и монети латвийски лат в неограничено количество за неопределено време. Национални централни банки на други страни от еврозоната ще обменят безплатно банкноти латвийски лат от 1 януари до 28 февруари 2014 г. до 1000 евро на лице/транзакция на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай