Стотици потънаха с кораб в Китай (ОБЗОР)

Стотици потънаха с кораб в Китай (ОБЗОР) | StandartNews.com

Над 400 души са в неизвестност, извадиха само 18 оцелели

Пет души загинаха, а стотици се смятат за изчезнали, след като круизен кораб, превозващ 458 души, се преобърна в река Яндзъ в китайската провинция Хубей. Властите заявиха днес, че едва 18 души са спасени, като някои са били намерени живи, заклещени в корпуса на потъналия кораб. Капитанът и главният механик също са сред оцелелите, като те вече са задържани за разпит. Те съобщили, че корабът попаднал в буря, която станала причина и за бързото му потъване. Днес спасяването продължаваше до късно през нощта, но бе възпрепятствано от лошото време.

Китайските медиите цитираха капитана, който твърди, че корабът е потънал за няколко минути, а повечето хора по това време са спели. Инцидентът стана в 21:28 ч. местно време в района на град Дзянли, в централната провинция Хубей. Четирипалубният кораб "Дунфанчжисин" (Звезда на изтока) е плавал от Нанкин към югозападния град Чунцин. Смята се, че пътуващите на борда са били китайци, повечето - възрастни хора. Според информация на Би Би Си най-младият пътник е 3-годишно дете.

Китайският президент Си Дзинпин настоя за по-голяма спасителна операция на мястото на корабокрушението. "Необходимо е да се вложат всички сили в издирването и спасяването, за да се гарантира безопасност за живота на хората", заяви той по китайската телевизия. На мястото на инцидента бяха изпратени 150 спасителни кораба и над 4000 спасители, като им помагаха и екипажи на граждански плавателни съдове. Спасители съобщиха, че са установили точното място на потъването, където реката е дълбока 15 метра и че дъното на кораба се вижда. Голяма част от спасителите работеха в проливен дъжд и бурен вятър, опитвайки се да открият изчезналите. Някои от тях твърдяха, че чуват викове за помощ от вътрешността на кораба. Държавната телевизия излъчи кадри, които показват как спасители използват чукове по външната част на кораба, за да предупредят заклещените хора вътре, че ще бъдат спасени. Според професор по морска архитектура, фактът, че корабът се е преобърнал и се е понесъл по течението е добър знак за спасителите, тъй като това означава, че във вътрешността има достатъчно въздух и вероятно въздушни джобове, в които оцелелите могат да дишат.

Въпреки това се очаква броят на жертвите да расте и е възможно това да се превърне в най-тежкото корабокрушение в страната през последните 70 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай