Живко Димитров: За 6 месеца през академията на Карпов минаха 250 души

Живко Димитров: За 6 месеца през академията на Карпов минаха 250 души | StandartNews.com

За това успешна ли е академията и какви са плановете за развитието й, разговаряме с нейния ръководител Живко Димитров.

- Г-н Димитров, вече почти половин година мина, откакто отвори врати първата у нас шахматна академия на големия Анатолий Карпов. Какви са вашите наблюдения, има ли интерес към нея?

- Първата шахматна академия в България, която легендарният световен шампион отвори, е в Албена. Нейното официално откриване бе на 3 май, като Карпов лично присъства на събитието. И макар че, както казвате, тя съществува едва от около половин година, мога да заявя категорично, че да - има интерес, и то много голям.

- Каква е целта на създаването й?

- Целта на шахматната академия е децата да се учат да играят шах, а тези, които притежават талант - да започнат да се изявяват на форуми и да се превърнат в майстори от световна величина. Шахматът е една изключително интелигентна игра, която учи децата на логическо мислене и още много умения. Освен това чрез академията се полагат основите на шахматното майсторство и логическата мисъл на младите шахматисти. В академията се преподава по методиката на Карпов и се обучават ученици между 6 и 18 години. Тренировъчните занятия се водят от изтъкнати треньори в школите на Карпов в Русия - гросмайстор Татяна Молчанова, гросмайстор Валери Попов и Диян Димов. Обучението се предлага на български, руски и английски език.

- До момента колко ученици са преминали обучение в нея?

- През първите шест месеца от съществуването на академията обучение вече са преминали над 150 деца и над 100 възрастни от България, Русия, Франция, Англия, САЩ, Холандия, Румъния, Беларус, Сърбия и Турция.

- Какви са плановете за сезон 2015?

- Това, което е планирано за догодина, е провеждането на шахматен летен лагер, състоящ се от 6 смени. Ще има и сесия за напреднали, водена от гросмайстор Валери Попов, както и обучения в групи с продължителност една, две или три седмици. По предварителни заявки очакваме идната година групи от България, Русия, Беларус, Украйна, Румъния и Сърбия. В момента подготвяме специализиран сайт и профил във фейсбук, чрез които любителите на древната игра да получават актуална информация за дейността на академията.

По покана на Албена на делово посещение в комплекса е президентът на детската шахматна школа в Санкт Петербург и депутат в местния парламент Павел Другов. С него обсъждаме възможности за сътрудничество в областта на шахмата и по-специално - организиране и провеждане на учебно-тренировъчни сборове, сесии с напреднали, сеанс на едновременна игра, рапид и блиц турнири.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай