Уникално! Нашенец пази реликва от Пеле

Иван Панайотов е запален филателист близо 60 години

Уникално! Нашенец пази реликва от Пеле | StandartNews.com

Великотърновец притежава уникална реликва – спомен от краля на футбола Пеле. Иван Панайотов пази повече от половин век юбилеен плик с марка на Пеле и оригиналния му автограф върху него. Колекционерът твърди, че предметът е единствен по рода си в България.

Иван Панайотов е запален филателист близо 60 години. Покрай хобито си поддържа приятелства със свои колеги от цял свят. През 1969 г. колекционер от Бразилия го изненадва приятно, като му изпраща юбилеен плик с марка, посветени на 1000-ия гол на Пеле и оригинален негов автограф. 

"Аз съм филателист и навремето имах много кореспонденти , между тях беше един бразилец, който се казваше Жозе. Разменяхме марки и един ден той ми прати марки и този плик, подписан от Пеле, а в писмото ми описа историята. Отборът на Сантос играл в неговия град Манаос, и той успял след голяма трудност да стигне до краля на футбола и го помолил да му даде два автографа- за него и за приятел от България. Пеле тогава беше на върха, беше идол и всички говореха за него и за мен беше голяма радост", спомня си колекционерът.

Великотърновецът притежава автографи и от други звезди на световния футбол. Получава ги в София през 1967 година, когато България побеждава с 1-0 отбора на Португалия по време на Европейските квалификации. 

"След тренировка в залата влязоха състезателите на Португалия , сред тях беше световноизвестните футболисти Еузебио, Симоес, Торес, Карвильо. Нямаше на какво да вземем автографи и те на топки за пинг-понг ни се разписаха", разказва Иван пред България Он Еър.

Той признава, че никога не е мислил да продава на аукцион подписа на Краля на футбола. Не крие, че вече има интерес от хора, които искат да видят уникалния автограф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай