Уникалната причина за великия гол на Ван Бастен

За контузия разкрива самият легендарен нападател

Уникалната причина за великия гол на Ван Бастен | StandartNews.com

Мислехме си, за гениалния гол на Марко Ван Бастен на финала на Евро 1988 е казано всичко. Очевидно не е!

Да припомним. 

В 54-тата минута Адри ван Тигелен открадва топката в средата на терена и напредва в половината на СССР. Пуска пас наляво към Арнолд Мюрен, който с едно докосване я праща в наказателното поле с диагонален пас. Целта е Ван Бастен, но пасът е по-силен и отива към аут линията. Това обаче не е проблем за Ван Бастен, която я посреща директно от въздуха и с неподражаем падащ лист създава парабола, която е извън възможностите на вратаря Ринат Дасаев.

Феновете на стадиона не могат да повярват на очите си. Селекционерът на холандците Ринус Микел - също; скача от скамейката и заравя лицето в шепите си от радост и изумление. "Голът на Ван Бастен срещу руснаците бе фантастичен момент", казва той след мача. Куман също се прекланя пред невероятното изпълнение: "Невъзможно е да вкараш от такъв ъгъл!" "Дори и да го опита още един милион пъти, никога няма да може да го повтори", сигурен е пък Гулит.

Самият Ван Бастен отдава гола си на късмет. "Самият аз не мога да повярвам какво се случи - пише той в автобиографията си. - Личи си по лицето ми. Момчетата ме питаха: "Какво беше това? Как го направи?" Но дори и аз не знаех." Години по-късно обаче Марко разкри истината.

Вместо да укроти топката и да се опита да намери по-добър ъгъл за удар, Ван Бастен решава да шутира директно от въздуха. Помага му не само късметът, но и вече натрупаната умора от целия турнир.

"Второто полувреме вече бе започнало, а аз бях леко изморен - признава той. - Топката от Мюрен идваше към мен и аз започнах да се чудя: "Мога да я овладея и да се опитам да преодолея защитниците. Или мога да направя по-лесното и да пробвам да стрелям."

Оказва се обаче, че не е и само умората. В интервю със Sky Sports Ван Бастен разказва, че контузия му помага да направи толкова перфектен удар.

"След операцията ми през 1987-а глезенът ми не можеше да се движи много-много - казва цитираният от webcafe.bg Ван Бастен пред Sky Sports. - Можех да го движа на 80 процента, но точно това ми помогна да вкарам срещу Съветския съюз.

Ако кракът ми не бе ограничен в движението си, нямаше да мога да завъртя топката така че да падне толкова точно. По принцип, за подобни удари ти е нужен напълно здрав крак, но в този случай беше обратното. Това е един много странен гол."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай