Скатов тръгва до дни за К2

Всяка крачка над 7600 м ще е световен рекорд, заяви днес във Варна алпиниста

Скатов тръгва до дни за К2 | StandartNews.com

"Всяка крачка след 7600 метра ще бъде световен рекорд", каза днес на пресконференция в Юнашкия салон във Варна родният алпинист Атанас Скатов, на когото предстои участие в зимната експедиция към единствения не изкачен през зимата връх K2.

"Предстои една много интересна и изключително трудна експедиция. Вече 40 години всяка зима най-добрите алпинисти в света ходят на К2, но все още никой не го е изкачил. Дори миналата година стигнаха само до лагер 2 на 6600 метра. Най-голямата височина, до която е изкачван, е 7600 метра", каза още Скатов, който до дни тръгва за участие в експедицията. 

К2 в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Индия, е част от проекта на Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника.  К2 е вторият по височина връх на Земята след Еверест, като надморската му височина е 8611 м. 

За по-малко от 7 години Скатов успява да изкачи 10+1 върха с височина над 8000 метра (Еверест два пъти по различни маршрути) и да стане първият българин успял да изкачи Седемте континентални първенци (Seven Summits). Всичко това той постига само на растителен хранителен режим, без да е имал професионален опит във височинния алпинизъм и без да е спортувал до 2012 година. За последните 7 години, Атанас Скатов участва в 20 експедиции по света като успешно изкачва 17 върха. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай