Шабан и Милица са №1 в планинското бягане на „Витоша – моята планина”

Шабан и Милица са №1 в планинското бягане на „Витоша – моята планина” | StandartNews.com

София. Водещите ни атлети Шабан Мустафа и Милица Мирчева победиха в първото по рода си състезание по планинско бягане „Витоша – моята планина". Те изминаха 17 км от Бояна до „Алеко", съответно за 1:21,16 ч и 1:37,33 ч, а за награда получиха по 1000 лв и телефон от „М-тел". За всички останали финалисти бяха осигурени предметни награди от Мтел и Макс спорт - раници, спортни екипи и принадлежности, както и два смартфона.

"Искаме да поставим едно начало на планинските бягания на Витоша. Това да се случи като едно символично закриване на летния сезон. В нашата инициатива могат да участват абсолютно всички, които желаят, обясни Радослав Пеев от „Витоша ски" АД.

Стартът точно в 10,00 ч даде генсекът на БОК Белчо Горанов. Участие взеха над 200 мъже, жени и деца. С малчуганите на 3 км стартира и най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова.

„Поставихме едно добро начало на състезание, което според мен трябва да се провежда всяка година и то през пролетта и есента, коментира Горанов. – Убеден съм, че през 2015-а година ще бъдат привлечени поне още толкова участници".
Победители в детската категория са Кристиян Ляпев на 15 г и Леонора Досева на 13 г.

"За мен беше голяма радост да се състезавам с малките ентусиасти. Те са много важни за всички нас и бъдещото на страната ни и е важно да развиват своя спортен дух", каза Александра Жекова.

В бягането се включиха артистите Башар Рахал и Биляна Петринска и Део, и двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева. Всички те са категорични, че бягането трябва е традиционно, а също така и че е време Витоша да стане достъпна планина за хората, като се изгради максимално бързо съвременна инфраструктура за спорт.

"Приятно бягане и много хубаво трасе, за мен беше по-скоро приятно преживяване, отколкото състезание", каза шампионът на България по маратон Йоло Николов. Шабан Мустафа, който е №1 у нас в планинското бягане, също сподели, че конкуренцията е била много силна и за него се е получило страхотно състезание.

Спортният директор на БФЛА Диян Драшков бе сред гостите на старта в Бояна и похвали организаторите за отличната идея за провеждане на такова бягане.

Организатор на бягането бе "Витоша ски" АД, с генерален спонсор и официален застраховател – „Дженерали България". Спонсори са MasterCard България, Fibank, "Макс спорт, "М-тел", "Девин" и "Белла България", а подкрепа оказаха БОК, БФЛА и НСА. В награждаването се включи и зам.кмета на София Любомир Христов, както и Дими Ходжева, изпълнителен директор на Фондация "Димитър Бербатов", която подкрепи бягането при децата. Инициативата "Витоша - моята планина", която се провежда за първи път тази година, с идеята да се превърне в традиция, подкрепя и проекта на Столична община за превръщането на София в спортна столица на Европа през 2017 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай