Сензациите на Мондиал 2022: Аутсайдери прегазиха шампионите

Меси се просълзи: Не плачи за мен, Аржентина!

Сензациите на Мондиал 2022: Аутсайдери прегазиха шампионите | StandartNews.com
  • Меси се просълзи: Не плачи за мен, Аржентина!
  • Кралят обърна живота в Саудитска Арабия

 

От огромния брой прогнози за Мондиал 2022 засега се сбъдва само една - че това е най-непредсказуемото Световно първенство по футбол.   

Изненадите започнаха още преди да е даден официалният старт - и със възхитата от впечатляващите охладени стадиони и с възмущението заради забранената бира.

Франция се разтресе още в първия ден, след като стана ясно, че ще трябва да защитава световната си титла без куп основни играчи на тима заради контузии. Сред тях са Кристофър Нкунку, Пол Погба и Н'Голо Канте. Карък споходи както носителят на "Златната топка" - Карим Бензема, така и съотборникът му в Реал Мадрид - Едуардо Камавинга.

Испания също изпи поредица от чаши с разочарование. Контузията на Серхио Рамос охлади еуфорията, а думите на легендарния италиански треньор и настоящ на Реал (Мадрид) Карло Анчелоти направо вледениха очакванията. Той изненадващо разкри, че ще подкрепя отбора на Канада.

Но истинската драма споходи Аржентина и Германия след като загубиха от аутсайдери - Саудитска Арабия и Япония. Докато Меси с треперещ глас умоляваше: Не плачи за мен, Аржентина, Кралят на Саудитска Арабия - Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, обяви национален празник след невероятния успех на тима. И даде невиждана в историята премия на всеки от играчите - по 2,5 млн. долара. 86-годишният монарх обяви почивен ден за  всички работници в държавните и частни сектори, както и за студентите на всички образователни нива", обяви каналът Ал Екбария в Туитър.

Решението предизвика мощен фурор, защото идва точно в средата на финалните изпити в страната от Арабския полуостров. Това означава, че ще бъдат изместени като дати.

Сладката победа за "Зелените соколи" дойде, след като обърнаха именития си съперник. Голът от дузпата на Лионел Меси преди почивката бързо бе заменен с две точни попадения в началото на втората част.

Краят на мача ознаменува улична еуфория в Рияд, в който саудитите оформиха танцувални кръгове и изразиха огромната си радост от историческия успех.

Ал Екбария публикува снимки на сина на Крал Салман - Върховния принц Мохамед бин Салман, който празнуваше с близките си министри. Турки ал Шейх, съветник в Кралския съд и шеф на Развлекателните власти, обяви в Туитър, че премахва всички такси за влизане в големи паркове и развлекателни центрове в Рияд.

Малцина очакваха воденият от Ерве Ренар отбор, намиращ се на 51-о място в ранглистата на ФИФА, да срази двукратните световни шампиони. Но ако саудитите победят и Полша в събота, празненствата в Риад ще са феноменални.  

Япония поднесе втората голяма изненада от началото на световното първенство, след като победи с 2:1 Германия. Азиатците се наложиха над един от фаворитите за световната титла след обрат.

Ситуацията повтори обрата с Аржентина и Саудитска Арабия. След първата част Германия водеше с гол на Илкай Гюндоган от дузпа, но след паузата Япония вкара два гола. Отбелязаха ги резервите Рицу Доан в 75-ата минута и Такума Асано в 83-ата.

Японците празнуваха цял ден като река от хора се изля по улиците на Токио и други градове. Баровете бяха препълнени, а според медиите стотици хиляди хора са излезли по улиците.

Шокиращо - колко струват играчите?

Първенството на Саудитска Арабия не от вчера е броено за най-силното в Азия. Според специализираната платформа "Трансфермаркт" общата стойност на футболистите в шампионата е 343,54 млн. евро.На континента следват първенствата в Япония - 288,35 млн., ОАЕ - 276,94 млн., Китай - 164,05 млн., Южна Корея - 155,23 млн., Катар - 127,55 млн., и т. н.

Саудитското първенство е ¹1 в Азия и по средна стойност на футболист - 603 000 евро. Следват ОАЕ - 504 000, Япония - 453 000, и др.Изненадващо? Във футболните среди от няколко години се говори убедено как в пустинята работят професионално, търсят млади европейски треньори, привличат далеч не залязващи играчи.Резултатите личат. Ал Хилал спечели Шампионската лига на Азия за 2021 и 2019 г., а през 2017-а игра финал. Сега на осминафиналите в турнира има три саудитски клуба. Деветима от Ал Хилал бяха титуляри срещу Меси и компания във вторник.

Навремето японците първи в Азия започнаха да наливат големи пари във футбола, които напоследък станаха просто разумни като за тях. После китайците стартираха ударна финансова инвазия, но напоследък рязко свиха вложенията. Дойде ред и на ОАЕ, и на Катар. Успоредно Южна Корея традиционно действа умело в играта и със солидни средства. Но пробивът на Саудитска Арабия изглежда най-бърз, а може би и най-професионален.

В 16-те клуба има между 8 и 11 чужденци. Явно покрай гурбетчиите (треньори и играчи) бързо се повиши класатаа на местните футболисти. Така че сензацията срещу Аржентина не е просто сензация - зад резултата стои сериозен труд. И изключително сериозни пари, ясно. Но не само пари. Явно и стратегия и качество на работата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай