Съдят Бърни Екълстоун за подкуп

Съдят Бърни Екълстоун за подкуп | StandartNews.com

Мюнхен. Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун ще бъде съден по обвинение за подкуп, предаде Би Би Си.

Екълстоун е обвинен в даване на 45 млн. долара подкуп на германския банкер Герхард Грибковски, който излежава присъда за получаване на плащането.

Делото срещу 83-годишния англичанин е насрочено за "края на април". "Според настоящия план делото трябва да тръгне в края на април", се казва в съобщение на съда в Мюнхен.

Според "Скай спортс" делото ще стартира на 23 април, а новото развитие около сагата може да коства поста му начело на най-популярния автомобилен шампионат. Засега е вероятно да бъде отстранен от борда, а на по-късен етап ще се решава за всекидневните му задължения като изпълнителен директор.

Още през миналото лято прокуратурата в Мюнхен обяви, че ще повдигне обвинения срещу Екълстоун за нерегламентирани плащания при смяната на собствеността на Формула 1 преди почти десетилетие. Той платил на германския банкер Герхард Грибковски 45 милиона долара, но отрича да е било подкуп. Версията му е, че бил изнудван за разкриване на лична финансова информация.

Грибковски, който вече излежава присъда, посредничи при продажбата на 48% от Формула 1 от банка BayernLB на настоящия собственик CVC Capital Partners. Неговата роля като посредник по сделката е била да понижи продажната цена, с което е ощетил Bayern Landesbank.

Според "Скай спортс" е възможно адвокатите на Екълстоун да поискат извънсъдебно споразумение. Според медията едно от обвиненията е за подкупване на служител на държавна работа, тъй като BayernLB е с преимуществено държавно участие.

В момента Екълстоун е ответник по дело и във Великобритания. Германската медийна група Constantin Medien го съди за 147 милиона долара, защото се чувстват ощетени от сделката със CVC в резултат на неговите действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай