Почваме ги на 9 септември

"Винаги сме с вас", закача се с Любо Пенев селекционерът на Италия

Почваме ги на 9 септември | StandartNews.com

На 9 септември от Азербайджан започва походът на националите по футбол към Евро 2014 във Франция. Това отреди жребият, теглен на Лазурния бряг днес. Съдбата ни прати два съперника от последните световни квалификации и за европейските - Италия и Малта. С хърватите също се познаваме до болка, загадка са норвежците. За първи път в историята на финалите се класират 24 отбора. Напред продължават първите два от всяка група плюс един трети с най-добри показатели. Останалите осем трети играят баражи за още четири места. По право се класира домакинът Франция.

 

Кървавият конфликт между Азербайджан и Армения се намеси в жребия на българите. Нашите бяха в четвърта урна, макар да бяха изтеглени последни, "лъвовете" отидоха в предпоследната от 9-те групи. Това се дължеше на предварителното условие, че Армения и Азербайджан не могат да попаднат в една и съща група по политически причини. Същото се отнасяше за Испания и дебютанта Гибралтар.

 

Тъкмо този сценарий щеше да се случи, след като арменците бяха изтеглени предпоследни, което при нормални условия ги пращаше точно на Азербайджан. Това прати България срещу Италия и лиши публиката ни от среща с Португалия на Кристиано Роналдо. Освен това пропуснахме възможността да играем две контроли с Франция. Такива ще направят всички тимове от група I - единствената с 5 отбора.

 

"Трудно, но не е невъзможно", бяха първите думи на Любослав Пенев пред сайта на БФС. Селекционерът беше на жребия в Ница с Боби Михайлов и с Йордан Лечков. "Всички потоци са доста балансирани, в нашия отново има един изявен фаворит - Италия, с когото се познаваме отлично. Останалите имат своите шансове и всеки ще тръгне със своите амбиции и цели", допълни селекционерът. Веднага след жребия Любо бе поздравен от своя италиански колега. "Пак с вас! Винаги с вас!", усмихна се Чезаре Прандели при ръкостискането с Пенев. Двамата премериха сили в световните квалификации - 2:2 в София и 1:0 за Италия в Палермо. "Тепърва ще се запознавам в детайли със съперниците - все пак освен с Италия бяхме в една група и с Малта, така че тях ги познаваме добре. Хърватия е страхотен отбор, за тях също знам много. Норвегия и Азербайджан са по-непознати, но стартираме събирането на информация на секундата", допълни още Пенев.

 

Почти сигурно той ще бъде на откриването на световното първенство, тъй като там Бразилия посреща Хърватия.

 

Чезаре остава, че е лесно

 

Селекционерът на Италия Чезаре Прандели може да остане начело на тима и за европейските квалификации. Той минаваше за пътник след Мондиала в Бразилия това лято. "Предвид групата, в която се падна Италия, Прандели може и да размисли и да остане", написаха на Апенините вчера.
Самият Прандели бе въздържан след жребия. "Познаваме много добре България и Малта, с които играхме в предните квалификации. Българите са силен отбор. Хърватия и Норвегия също. Азербайджан и Малта не са за подценяване", каза Прандели, който изгледа жребия с шефа на Италианската футболна федерация Джанкарло Абете и изпълнителния директор Антонело Валентини. "Трябва да се подготвим добре за тези квалификации. Но все пак на дневен ред е световното първенство. Аз съм последователен човек", допълни селекционерът на италианците в Ница.

 

Боби и Лечков: Класираме се

 

Целта пред отбора е ясна - класиране за финалите във Франция през юни 2016 година. Това заяви пред сайта на БФС Боби Михайлов. "Групата е равностойна, имаме стари познайници в нея, но и отбори, които могат да поднесат изненади. Фактът, че Азербайджан е воден от Берти Фогтс, говори достатъчно", допълни шефът. "Норвегия е традиционно неприятен съперник. За нас е важно да стигнем до финалите - без значение как", сподели още членът на Изпълнителния комитет на УЕФА. Боби бе специално споменат от генералния секретар на УЕФА Джани Инфантино по време на церемонията, в която фокусът бе върху легендарни вратари, оставили следа в историята на Европейската купа.

 

Най-голям оптимизъм по традиция демонстрира Йордан Лечков, който прекара много време с немския селекционер Йоаким Льов и бившия национал на Бундестима Андреас Кьопке. Най-топли отношения Данчов демонстрира с шведа Томас Равели. "Ще се борим за първото място в групата, нямам никакви съмнения, че ще се класираме на Европейското първенство през 2016 година", лаконичен бе Йордан Лечков пред сайта на БФС.

 

Нико Ковач сияе, Берти се намръщи

 

Обичайното самочувствие демонстрираха хърватите. "Доволен съм. Ние с Италия сме фаворитите", отсече селекционерът Нико Ковач, "Всички останали съперници са добри отбори, практикуват доста различни стилове и ще бъде интересно. Но определено съм оптимист", завърши легендата.
Откровено недоволен беше Берти Фогтс, който води азерите. "Италия е гранд. Хърватия и Норвегия бяха най-силни в своите урни. България е винаги амбициозна. Ще се постараем да предложим хубав футбол", сподели немецът, който ни яде попарата през 1994 г.


"Ние и азерите нямаме никакъв шанс", ясен беше италианецът Гедин, който води Малта.

 

Попаднахме в ада, плачат "викингите"

 

В Норвегия не бяха особено очаровани от жребия. Сайтът vgsporten.vg.nо определи група "Н" като "Ад" за "викингите". "В последните 10-12 години не сме попадали в по-тежка група. Италия е изявен фаворит, а Хърватия традиционно силен отбор. От всички противници България е най-непредвидима. Те могат да изненадат всички", отбелязва още сайтът. Не на такова мнение беше селекционерът на "викингите" Хьогмо. "Има шанс да завършим втори в тази група", заяви той след жребия в Ница. "Няма да е лесно. Противниците са тежки, но ние имаме силен отбор. Целта е да се класираме на финалите. С новата схема естествено, че имаме повече шанс. Важно е разузнаването и подготовката. Нашата е перфектна - вече имаме осигурени контроли срещу Русия, Франция и Чехия", завърши спецът.

 

Съперниците

Италия
Основаване на федерацията: 1898 г.
Екипи: синьо, бяло, синьо
Президент на федерацията: Джанкарло Абете
Селекционер: Чезаре Прандели
Успехи: 4 пъти световен и 1 път европейски шампион
Баланс срещу България: 8 победи, 6 равенства, голова разлика 29:14

Хърватия
Основаване: 1912 г.
Екипи: червено-бяло, бяло, синьо
Президент: Давор Шукер
Селекционер: Нико Ковач
Успехи: 3-о място на Мондиал 1998, два 1/4-финала на европейски първенства
Баланс срещу България: 3-2-1 при голова разлика 12:5

Норвегия
Основаване: 1902
Екипи: червено, бяло, червено
Президент: Ингве Хален
Селекционер: Пер-Матиас Хьогмо
Успехи: две участия на световно и веднъж на европейско
Баланс срещу България: 2-4-6 при голова разлика 12:25

Азербайджан
Основаване: 1992
Екипи: бяло, синьо, бяло
Президент: Ровнаг Абдулайев
Селекционер: Берти Фогтс
Успехи: няма
Баланс срещу България: 0-1-2 при голова разлика 1:5

Малта
Основаване: 1902
Екипи: червено, бяло, червено
Президент: Норман Дарманин Демайо
Селекционер: Пиетро Гедин
Успехи: няма
Баланс срещу България: 0-2-10 при голова разлика 5:43

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай