Пената черпи с кебапчета и бяло вино

Пената черпи с кебапчета и бяло вино | StandartNews.com

Почетен знак за легендата от министерството на отбраната

Димитър Пенев посрещна близо 100 човека във ВИП залата на стадион "Българска армия" по случай своя юбилей. Празненствата на треньор номер едно на България за XX век не стихват от дни и ще продължат поне седмица. Пенев навърши 70 години в неделя. Днес той устрои пищно тържество за всички легенди на българския футбол. Беше поканил треньори и футболисти от времето, когато е бил състезател, както и президенти на клубове в страната. Сред гостите бе и спортният министър Красен Кралев. "Огромни благодарности към Димитър Пенев или както е по-известен като чичо Митко в спортните среди", каза Кралев. "За последно видях българския народ толкова сплотен в САЩ, когато той бе начело на отбора. Той е човек, който остави следа в българския футбол", каза още спортния министър. Вальо Михов и Емил Данчев също почетоха празника на Пената. Мениджърът на Бербо каза, че

ще му подари бухал

, тъй като той е символ на дълголетието и мъдростта. Гостите се почерпиха с плата, кюфтета, кебапчета и бяло вино. Един от собствениците на ЦСКА Милко Георгиев се завъртя, но щом видя камерите, се скри. След това се върна, поздрави Пената и каза, че "ако Гриша Ганчев реши, за две минути може да прехвърли акциите на негово име". Пламен Марков и Емо Костадинов също бяха на "Армията", а Стоичков прати приветствие. Фенове му бяха изработили купа изненада. Пенев получи почетен знак на министерството на отбраната "Св. Георги" I степен.

По-рано през деня Пресклуб "България" го закичи с 14-каратова значка, специално гравирана във формата на златна топка. Бижуто му бе връчено заедно със сертификат за изключителни заслуги. "Много ми приляга", пошегува се Пенев като видя златната си награда.
Специалистът от Мировяне даде старт с празненствата на 12 юли, когато обаче реши да даде предимство на своята правнучка.

Бях при най-малката в семейството

, каза Стратега. По-късно почерпил своите приятели и съселяни. "Събрахме се пийнахме, хапнахме, поговорихме си, забавлявахме се", обясни Пенев. В следващите дни успял да се срещне с близки от цяла България, да почерпи и тях. Снощи се видя и с елита на българския футбол. Така треньор номер едно за 20-ти век само за няколко дни успя да вдигне наздравица с всеки желаещ да честити годишнината му.

Стратега от Мировяне разказа и някои истории от своята кариера на футболист. "На 17 години станах шампион на България с "Локо" (Сф), след което преминах в ЦСКА. Двата най-паметни момента, който стоят в съзнанието ми са и 2 полуфинала. Единият е през 1966/67 с ЦСКА за КЕШ. 1/2-финал от 3 мача срещу "Интер". Първите два мача завършиха 1:1, и трябваше да се играе трети. УЕФА обаче реши третия да не е в София или Милано. Нови два града трябваше да са - един в България и един в Италия. Жребият отреди Болония за домакин на двубоя. Загубихме с 0:1, но си спомням за 1 пряк свободен удар пред вратата на "Интер", който Никола Цанев вкара, но съдията не го зачете и каза, че ударът бил двоен. Италианците загубиха финала срещу "Селтик" (1:2), но можеше ние да играем за финал. Другият мач е 1/2-финал на световното първенство в САЩ 1994 г. Имаше положение, в което Костакурта направи дузпа, но си спомням, че на стадиона не пуснаха повторение. Нищо! Подминаха го, а можеше да сме ние на финал. Питам и до днес в Италия какво стана на 1/2-финала, но никой не си спомнял. Може и така да е, но аз съм сигурен какво видях. Преди да заминем за САЩ минахме и през Баба Ванга. Тя каза "финал ББ". Което сами можете да предположите, че значи България - Бразилия, но тази дузпа...", носталгично сподели Пенев. И продължи с историите от миналото и славното световно. "В групите за влизане на това първенство 3 мача преди края бяхме в много лоша ситуация. Тогава ме питаха постоянно, дали няма да си подавам оставката, но казах чакайте да свърши и теглим чертата, смятаме точките и казваме какво ще се прави. Тогава си спомням, че журналистите ми дадоха

бяла лястовица за най-киселия треньор на месеца

Франция обаче направи 2 равни, а спомняте си ние какво направихме с тях", добави именитият специалист. Той взе отношение и по треньорските решения и действия в националния отбор и родните клубове в днешно време. "Последните 30 години забравихме българската методика. По мое време си имаше роден начин за трениране. Повече дисциплина имаше. Нормално е нещата да се променят, особено когато станахме и страна от Евросъюза, но

трябва да си има и българска политика в подготовките

То става очебийно вече. Моето поколение и по-старото имаше много сила в 6-7 спорта. На какъвто и форум да се появи роден спортист или отбор все бяхме в челната тройка. Сега един волейбол, ама и те нещо не успяха. Тогава все пак имаше и добро отношение от феновете. Не като сега 1-2 по-слаби мача и нападки, събличане на тениски и други такива неща", завърши легендата.

Легендата: На Христо Янев ще му бъде двойно по-трудно

Треньор номер едно за 20-ти век Димитър Пенев сподели впечатления за ЦСКА. "Христо Янев е треньор от две седмици. Има 1 загуба и 1 победа и то в контроли. В официални мачове ще му бъде двойно по-трудно. 50% от отговорността е на футболистите другите 50% са на Янев. Не се е допитал до мен за съвет, но ако го пожелае ще му дам", каза легендата. "Не мисля, че ако ЦСКА играе само с младоци във "В" група, те ще станат добри футболисти. Не е това начинът за изкарване на собствени кадри. От 8-годишна възраст до 18 трябва да се работи с децата в даден отбор. Тогава ще се види дали стават или не. Не да се преотстъпват, да се загробват или да се търсят някакви такси от родителите, за да може някой да тренира децата им. Не може на 40 деца да има 1 топка. Собствениците трябва да инвестират в школите. Качествени треньори пък да ги учат на футбол, защото ми се е случвало в мъжки отбор юноши да не знаят как да водят топката", каза още специалистът от Мировяне. Той се изказа и за загубата на "Лудогорец" от "Милсами". "Бъркат нещо. Много добри футболисти, но лично на мен не ми хареса играта. Треньорът ли е виновен, футболистите ли не са се сработили, комплектно от двете ли е - не знам. Но им пожелавам успех и дано скоро намерят своята игра", обобщи Димитър Пенев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай