Неделя,

Ориентирането с голям календар за 2021

От: Пламен Вълков -
225
Ориентирането с голям календар за 2021
A
A
A

Българска федерация ориентиране – една от най-популярните и масови по отношение на участници у нас – продължава богатия си календар и през 2021 г. Въпреки сложната здравна обстановка, БФО бе една от малкото, които през тази година успяха да проведат успешно всички свои събития, повечето от тях събираха по няколко стотин, дори над хиляда участници.

Вече е готов Календарът за следващия сезон, в него управата на федерацията откликва на все по-големия интерес из цялата страна към състезанията по ориентиране. Държавните първенства ще стартират на 3-7 февруари със ски-шампионатите във всички дисциплини на Юндола. На 14 май в гр. Баня ще се определят най-добрите при ветераните и при младите, а от 28 до 30 май край Елена ще станат известни медалистите на спринт, средна дистанция и спринтова щафета.

Купа „България“ е от 18 до 20 юни край Обзор, националният шампионат по коло-ориентиране е насрочен за 2-4 юли в съседното Шкорпиловци, след което от началото на септември до началото на октомври последователно ще се излъчат най-добрите у нас на дълга дистанция и щафета (Сърница), маратон и нощно (Шумен).

Следващата година отново е изпълнена с клубни надпревари и с традиционни регионални прояви, които са отворени за участие за всички от страната. Поради огромния брой желаещи да организират състезания по ориентиране и за улеснение на участниците, федерацията препоръчва разстоянието между две насрочени по едно и също време надпревари да е най-малко 250 км. Всички стартове се провеждат при стриктно спазване на здравните норми.

Изключително богат е и международният календар за 2021 г. Световното по ски-ориентиране е в края на февруари в Естония, тогава там ще станат известни още младежките шампиони на планетата и на континента. Европейското по ориентиране е от 13-16 май в Швейцария, по същото време в Словения е световното за ветерани. Първенството на планетата за мъже, жени, младежи и девойки е насрочено за 03-09 юли в Чехия. Континенталният шампионат за юноши е 19-22 август в Латвия, а световното за младежи от 11-16 юли в Турция. Ето и най-важните изпитания на колоездачите: Световно първенство 10-18 юни във Финландия и Европейско 17-23 август в Русия.

В над 60-годишната си история, българското ориентиране и ски-ориентиране е записало забележителни успехи, сред които световните и европейски титли на Станимир Беломъжев и Пепа Милушева, редица медали и призови класирания от универсиади, шампионати на планетата и на Стария континент. Сред водещите ни състезатели днес са топатлетите Антония Григорова и Кирил Николов-Дизела с шестите си места от световни първенства. У нас с ориентиране редовно се занимават десетки хиляди, а в глобален мащаб този спорт се практикува от над 200 милиона души. 


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com