Нечувано! Спринтьорка от Беларус избяга, иска помощ от Европа

Страхувам се, че ще ме вкарат в затвора, казва Кристина Тимановска

Нечувано! Спринтьорка от Беларус избяга, иска помощ от Европа | StandartNews.com

Спринтьорка от Беларус отказа да напусне Токио днес, след като е била откарана на летището против волята ѝ. Кристина Тимановска заяви пред "Ройтерс", че след като се оплакала от треньорите на националния отбор, веднага била оттеглена от състезания и изпратена обратно в родината си, където се опасява, че ще бъде вкарана в затвора.

От няколко часа насам тя е на международното летище "Ханеда", където потърси и получи закрила от полицията.

От Международния олимпийски комитет съобщиха, че са разговаряли с нея, тя се чувства в безопасност, техни представители я съпровождат на летището и изясняването на ситуацията продължава.

Фондацията за солидарност с беларуския спорт съобщи, че спринтьорката планира в следващите часове да поиска убежище в Германия или Австрия. Организацията подкрепя атлети, вкарвани в затвора в Беларус заради политическите си възгледи.

Председателката на фондацията - бившата олимпийска плувкиня Аляксандра Херасименя, заяви за "Ройтерс", че Тимановска получава помощ от Полша. "Обърнахме се към няколко страни за помощ", допълва трикратната олимпийска медалистка. "Но първи реагираха от полското консулство. Готови сме да приемем тяхната помощ."

Чехия е готова да предостави виза на Тимановска, съобщи външният министър Якуб Кулганек. "Смятам ситуацията около нея за скандална. Чехия е готова да помогне. Предлагаме ѝ виза, за да напусне страната и да може с нас да подаде молба за международна защита. Посолството ни в Токио също е готово да помогне", написа министърът в страницата си във "Фейсбук".

Атлетката казва, че е била записана за бягане на 200 метра, но от ръководството на отбора не я допуснали до състезанията, в неделя нахлули в стаята ѝ и наредили да си опакова багажа, защото са ѝ купили билет за Минск.

От Националния олимпийски комитет на Беларус казват, че решението било взето заради "емоционално-психологическото ѝ състояние". Тя нарича това лъжа.

Председател на Беларуския олимпийски комитет е Виктор Лукашенко, син на дългогодишния лидер Александър Лукашенко, който след изборите миналия август и последвалото брутално полицейско насилие срещу протестиращите не е признаван от ЕС и Запада за президент. Според "Ройтерс" случаят е част от недоволството в Беларус срещу Лукашенко, срещу чието авторитарно управление от 1994 г. насам се обявха и атлети. Някои бяха вкарани в затвора, други изгубиха държавната си работа или бяха изхвърлени от националните отбори.

Тимановска участва в едно от бяганията на 100 метра в петък, трябваше да участва в серия на 200 м в понеделник и в 4х400 метра в четвъртък. По думите ѝ тя била извадена от отбора "защото написах в "Инстаграм" за нехайството на нашите треньори".

Атлетката описва, че се е включила в щафетното бягане, след като се оказало, че някои членове на отбора не могат да бягат на олимпиадата, защото не са преминали достатъчен брой тестове за допинг. "Някои от нашите момичета не са пристигнали тук да се състезават в 4х400, защото нямат достатъчно допинг тестове", потвърди тя написаното на летището и пред "Ройтерс".

"И треньорът ме е включил в щафетата без моето знание. Заявих това публично. Старшият треньор дойде при мен и ми каза, че има заповед "отгоре" да бъда разкарана."

"Страхувам се, че в Беларус вероятно ще ме вкарат в затвора. Не се боя да ме уволнят или изгонят от националния отбор. Безпокоя се за сигурността си. И мисля, че в момента за мен не е безопасно да съм в Беларус. Нищо не съм направила, а ме лишиха от право да участвам на 200 метра и искаха насила да ме върнат у дома", заяви Тимновска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай