Ливърпул с втора купа, чака се драма за още две

Мърсисайдци спечелиха Купата на Англия за осми път в историята си

Ливърпул с втора купа, чака се драма за още две | StandartNews.com

Ливърпул спечели Купата на Англия за осми път в историята си. Мърсисайдци стигнаха до втория си трофей през сезона след повторение на финала за Купата на Лигата срещу Челси, предава Sportal.bg. Отново двата отбора не успяха да си отбележат гол в рамките на 120 минути и се стигна до дузпи, които "червените" спечелиха с 6:5.

Мърсисайдци започнаха по-силно и в петата минута пробив на Диас можеше да доведе до първия гол. Колумбиецът опита да намери Тиаго пред вратата, но подаването се оказа прекалено силно. Секунди по-късно Салах стреля с глава над вратата. Отборът на Юрген Клоп определено имаше предимство, а Диас създаваше сериозни проблеми на защитата на съперника. В осмата минута той бе изведен великолепно от Александър-Арнолд, напредна сам срещу Менди, но вратарят успя да отрази удара. Кейта не успя да уцели вратата при добавката.

Диас продължи да тормози Чалоба и създаде следващото положение в 13-ата минута. Той опита да стреля, но бе блокиран. Топката стигна до Александър-Арнолд, но и защитниците на Челси успяха да отклонят и неговия опит. Лондончани стигнаха до първата ситуация пред вратата на Алисон в 17-ата минута. Останаха съмнения за игра с ръка на Лукаку преди Пулишич да прати топката покрай дясната греда.

След още няколко ситуации пред наказателното поле на Челси, тимът на Тухел стигна до отлична възможност да открие резултата в 23-ата минута. Маунт намери отлично Пулишич в наказателното поле. Американският национал насочи топката към десния ъгъл на Алисон, но тя мина покрай вратата. След като оцеляха при първоначалния натиск на мърсисайдци, лондончани започнаха да се чувстват по-комфортно. В 28-ата минута Маркос Алонсо бе изведен от Пулишич, но Алисон бе отлично позициониран, скъси ъгъла и успя да спре удара.

След половин час игра Мохамед Салах седна на терена, като показа, че не се чувства добре. Контузията на египтянина наложи ранна смяна и в игра се появи Диого Жота. Секунди след смяната Челси стигна до нова възможност. Пулишич получи топката от Маунт в наказателното поле. Той опита да намери съотборник, но защитниците на мърсисайдци успя да блокират подаването и да изчистят.

Малко преди почивката Жота пропусна добра възможност да откри резултата. Центриране на Робъртсън го намери пред вратата, но португалецът прати топката над вратата. В добавеното време на първата част и Челси стигна до добър шанс. Лукаку бе изведен от Пулишич, но и неговият удар не бе точен.

Второто полувреме започна вихрено и с няколко положения пред вратата на Ливърпул. Първо Маунт бе изведен зад защитата, но имаше съмнения за засада. Английският национал остави топката тя стигна до Алонсо, който стреля и кълбото мина на сантиметри от лявата греда на Алисон. Секунди по-късно Пулишич имаше великолепна възможност, но ударът бе в обсега на вратаря и той успя да го отрази. В 49-ата минута Маркос Алонсо стреля от фал, топката мина над Алисон и се удари в гредата.

Двата отбора редуваха периоди, в които доминириха. След отличното начало на втората част на лондончани последва силен период за Ливърпул. Жота пропусна добра възможност, след като бе намерен от Александър-Арнолд, а малко по-късно Луис Диас намери пространство за удар на границата на наказателното поле и стреля, а топката мина близо до дясната греда на Менди.

Атаките не спираха и двете врати. Отборът на Клоп имаше малко повече контрол следващите минути. Защитата на лондончани се справяше, но в 61-ата минута остави Жота да стреля. Топката обаче мина покрай вратата. Тухел пусна в игра Н’Голо Канте, който пропусна последните три мача на тима, на мястото на Матео Ковачич. Малко след това дойде поредният удар на Пулишич, който не намери целта.

Ливърпул имаше предимство в последната част на двубоя и не спря да търси гола. В 84-ата минута Диас нацели гредата със силен удар. Секунди по-късно отлично центриране на влезлия като резерва Милнър намери Анди Робъртсън пред опразнената врата. Бранителят засече топката от въздуха, но не успя да я насочи във вратата и тя се удари в дясната греда.

В последната минута на редовното време Диас можеше да се откъсне, но Тиаго Силва действа отлично и не му позволи. Колумбиецът все пак намери пространство за удар и насочи топката към горния ляв ъгъл, но топката мина покрай вратата.

Двата отбора не успяха да си отбележат гол в редовното време, както и във финала за Купата на Лигата. За началото на продълженията Юрген Клоп направи изненадваща смяна, като извади Вирджил Ван Дайк и пусна Жоел Матип. В тима на Ливърпул се усещаше умора. Диас и Мане опитаха да правят самостоятелни пробиви, но нямаха сили да ги завършат. Пред другата врата имаше ситуация, в която резервата Зиеш бе избутан от Конате в наказателното поле, но съдията прецени, че няма нарушение.

Челси изглеждаше по-свеж и опита да натисне, но стигна само до няколко опасни центрирания и неточен удар на Маунт. През второто продължение вече умората се отрази много сериозно и на двата отбора, а темпото видимо спадна. Така отново се стигна до дузпи. При тях Сесар Аспиликуета удари гредата, а първите четирима изпълнителни на Ливърпул бяха точни. Садио Мане имаше шанс да донесе победата, но ударът му бе отразен от сънародника му Едуар Менди. Мейсън Маунт направи пропуск и Цимикас реализира победната дузпа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай