Левски с голям жест в памет на Петър Жеков

Днес на 78 години ни напусна легендата на ЦСКА и на националния отбор на България

Левски с голям жест в памет на Петър Жеков | StandartNews.com

Синият Левски почете легендата на ЦСКА и на националния отбор на България по футбол Петър Жеков, който почина тази сутрин на 78-годишна възраст.

"Днес на 78 години ни напусна легендата на ЦСКА и на националния отбор на България – Петър Жеков. Достоен съперник, отличен нападател и човек с огромно сърце. Почивай в мир! ПФК Левски изказва най-искрени съболезнования към семейството и близките на Петър Жеков", се казва в официалния сайт на левскарите.

Великият нападател ще остане в историята като първият българин, носител на „Златната обувка“, и като рекордьор по голмайсторски призове в българския елит за всички времена.

Жеков е роден на 10 октомври 1944 г. в хасковското село Книжовник. Стартира футболната си кариера в отбора на Химик (Димитровград), а през 1963 г. се присъединява към Берое, където изгрява звездата му – за 6 години отбелязва феноменалните 101 гола в 141 мача за старозагорския тим. След това Жеков се превръща в легенда и на ЦСКА, където играе между 1968 и 1975 година, отбелязвайки 144 гола в 167 мача.

Повече от половин век 253-те му попадения бяха върховото постижение в родното футболно първенство преди Мартин Камбуров да подобри постижението му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай