Кубинец удря рамо на "Локо"

Кубинец удря рамо на "Локо"  | StandartNews.com

Ако спортът ни търси примери за динамична клубна дейност, то безспорен такъв е "Локомотив". Само за две години работа боксьорите от "Надежда" вече са на четвърто място в общата класация на клубовете в България, а лицензираните у нас са 50. Техен е и върхът в софийската ранглиста. От близо три седмици край крушата и въжетата на скромното салонче на "железничарите" стои и Жоел Арате. 33-годишният кубинец попада случайно в софийския "Локо". Натам го насочва президентът на боксовата федерация Красимир Инински. Амбициозният президент на "червено-черните" Борислав Георгиев бързо го привлича към знаменитата си свита треньори. 33-годишният специалист е роден в Хавана и има стаж в националния отбор на своята страна. Пожелава на всички наставници в клуба да вземат три звезди, т.е. да имат правото да влизат в ринга на европейски и световни първенства. А "Локомотив" вече разполага с един такъв специалист, треньорът на девойките в националния отбор Пламен Янков. Състезателите в столичния клуб се подготвят още при Боби Георгиев и Роман Цветков. От тази година на "Локо" помага и помощникът на женския държавен тим Веселин Тодоров. Дъщеря му Еми-Мари напусна "Левски" и също избра тима от "Надежда". Крехкото момиче е сред най-големите таланти на България. Тя е европейска вицешампионка. "В Локомотив" получих внимание. Тук ни вярват и искат да постигнат нещо с нас", сподели Еми-Мари, която се готви за световното първенство през май в Китайско Тайпе.

За две години "Локомотив" трупа златни отличия - само за миналата година те са 11. Клубът може да се похвали също и с бронз на Михаела Николова от европейски шампионат за девойки. Отборът е двукратен шампион на България в две възрастови групи. Бъдещето на женския бокс е в "Локомотив" Сф. Всички националки при девойките са от "Локо". От пет пет са от столичния клуб. Тази година "червено-черните" вече имат 50 картотекирани състезатели. За статистиката - миналата година те са били 38, а по-миналата 25. "Разчитам на себе си и на любителите, които оставят членски внос, за да може клубът да се самоиздържа. Това са дребни пари, но на този етап е така. Надявам се да заработим повече от класиранията, защото благодарение на тях от тотото идват точки. Засега сме на минус", признава двигателят на успехите Боби Георгиев. Според него, ако един клуб взима между 30 и 40 хил. лева на година от тотализатора, то той е в състояние да обезпечи състезателите си. "Така може да се издържа детско-юношески бокс, но ако искам да имам мъже и жени, ще трябват спонсори", уточнява възродителят на бокса в "Надежда". Допълнението идва от Жоел Арате. "Децата са бъдещето и ако им даваме път, както е в "Локо", те ще станат като Кубрат Пулев", казва кубинецът, поглеждайки към плаката на Кобрата.

Арате: България е страната на цветята и красивите жени

- Как се озовахте в България?
- Моето семейство е тук. Тук е моята съпруга Таня и 10-месечната ми дъщеря Линдис.
- Как се запознахте с жена ви?
- През 2011 г. тя учеше испански в Куба. Родителите й също са работели в родината ми през 89-90 г.
- Имате ли желание да останете в България?
- На този етап живеем тук.
- Каква е боксовата ви кариера?
- В Куба бях зам.-директор на националния отбор по бокс в продължение на 5 години. Тренирал съм много години, бил съм в спортно училище, бил съм шампион. Учих в университета в Хавана. Там взех лиценз и после станах мастер по бокс. В Куба имах хубава работа. 20 процента от нея ме ангажираше в пряка треньорска дейност със състезателите. Когато постъпих в националния, тимът страдаше, тъй като много от атлетите бяха отишли в чужбина. От 2010 г. до сега успяхме да възродим кубинския бокс.
- Харесва ли ви нашата страна?
- България винаги е имала отлични боксьори. Идеята е да качваме качеството и да помогнем любимият ни спорт да просперира. "Локомотив" (Сф) разполага с добър екип, отлични треньори и състезатели, които имат желание да станат големи. Под ръководството на Боби Георгиев, като негов президент, боксът ще върне славните си времена.
- Какво в България ви харесва най-много?
- Това е държавата на цветята. Има много красиви жени. Хората са топли, с отворени сърца към мен. Приятно ми е тук.
- Харесва ли ви храната ни?
- Пробвах сармички. Има някои ястия, които не ми допадат, защото са малко кисели. Полека се адаптирам към българската кухня.
- Какво искате да пренесете от Куба в "Локомотив"?
- Ритъмът и начинът на движение на краката и трупа. По принцип европейските боксьори, в това число и българските, са много здрави физически. Ние, в Латинска Америка, не сме толкова силни. Затова се опитваме чрез движенията с краката да можем да избегнем ударите. Ако успеем да съберем тези две неща - силата на България и краката на кубинците, ще стигнем далеч. Техника и сила в едно. С помощта на Боби и колектива тук се надявам спортистите ни да побеждават. Пожелавам и на всички треньори в клуба да получат три звезди.
- Учите ли български?
- Да, но в момента съм в процес на обучение. Жената ми помага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай