Карнавал с тигани в Аржентина (ОБЗОР)

Карнавал с тигани в Аржентина (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пищов в гащите превърна съотборник на Бербатов в герой
Сърцата на двама фенове не издържаха при радостта след дузпите

Чудо! Народът забрави за кризата, проблемите и разклатеното правителство, той отново е щастлив и обединен, коментираха аржентинските вестници след победата с дузпи над Холандия. Студът не успя да спре хилядите, които излязоха да празнуват по улиците и то навръх националния празник - 9 юли, Ден на независимостта. 50 000 души се изсипаха в центъра на Буенос Айрес за традиционната обиколна на Обелиска. Всеки бе "въоръжен" с тиган, за да тряска от кеф. "На улицата бяха всички: малки деца, жени, мъже, пияници, момчета, бездомни. Със знамена, с конфети. Всичко бе синьо и бяло", отчете "Кларин". Тарикати направиха и бизнес. Вземаха по 5 песос (б.р. - 0,45 евро), за да ти нарисуват лицето в цветовете на националното знаме. Но имаше и скръб. Драмата с дузпи не понесе на двама души. Сърцето на 16-годишно момче не издържа от напрежение. Ерик Тенч почина на път за болницата. Същото се случи и с 45-годишния Густаво Оферта, който се строполи на паважа на бул. "Белграно". 15 души пък се озоваха в болница след катастрофа. Те се били натъпкали в микробус, с който да празнуват победата. 40 000 излязоха и по улиците на Кордоба, 30 000 в Хухуй. "Генерал Сабела и неговите 22 войници нямат спирка", крещяха феновете. Не мина и без инциденти. Трима бяха арестувани в Санта Фе за тормоз на жени, а в Санто Томе - 5, които пробваха да мародерстват по магазините. За Аржентина това е четвърти финал. И по ирония на съдбата за трети път поред ще играят с Германия. Дотук трофеите са 1 на 1.

Герой на вечерта стана вратарят Серхио Ромеро, който хвана 2 дузпи. Преди да го стори, той извади от гащите си листче, където бе записано кой от холандците как бие. Съотборникът на Бербатов в "Монако" благодари на жена си Елиана Гуерсио, която гледа мача с една от двете им дъщери. "Обичам ви, Елиана, Жасмин и Клои", бе написано на тениската под екипа му. "Това е за тях и моите родители, които не можаха да дойдат тук. Наистина знаех как ще бият. Бях уверен и спокоен. Благодаря на Масчерано за думите, с които ме надъха: "Днес е време да станеш герой". Той знаеше колко критики претърпях в последно време. Благодаря на Господ, че ми помогна да обърна историята", заяви вратарят. "Сега се отнасяйте по-добре към моя Серхито", бяха първите думи на Елиана към журналистите. "Плаках, толкова много адреналин ми дойде. Знаех, че ще се справи. Радвам се за всички аржентинци", допълни бившата топлес танцьорка.

Макси Родригес, който заби победната дузпа, пък разкри, че е искал да ритне на друго място. "Целех средата на вратата, но нещо се отплесна. Няма да забравя момента, в който тя мина покрай главата на вратаря и спря в мрежата. Преди това също бе много тежко. Докато стигна до наказателното поле, през главата ми минаха 200 000 неща", разкри крилото, което до този момент бе незабележимо. Макси сам е избрал да бие последната дузпа. "Сабела каза втора или четвърта. Аз отсякох - дай последната", обясни Родригес.

Ван Гаал: Навремето научих Ромеро на дузпи

Аз научих вратаря Ромеро да лови дузпи, отбеляза със самоирония Луис Ван Гаал и добави: "Това боли". "През 2007 година го взех от Аржентина в "АЗ Алкмаар", защото видях таланта му. Работихме две години заедно", разкри селекционерът на Холандия. "При дузпите е важно да вкараш първи, а двама ми отказаха да бият първата дузпа. Няма да им кажа имената, защото ще ги унизя. Натоварих със задача Рон Влаар, защото беше най-добрият на терена. Дузпите са най-ужасният сценарий, защото бяхме ако не по-добри, то поне равностойни. Все пак съм горд с моите момчета за всичко направено в Бразилия. Бяха фантастични".

Накрая Ван Гаал се възмути, че ФИФА все още организира мач за третото място: "От 10 години повтарям, тази среща е напълно излишна. Нечестно е да я играем въобще".

Меси изпусна купона

в съблекалнята. Идолът на аржентинците бе привикан на допинг. "Лошо, съотборниците ми се радват, а мен ме няма. Луда работа! Ние сме на финал. Този отбор го заслужава", написа звездата на страницата си в Туитър. Той посвети победата на загиналия при автомобилен инцидент журналист от "Оле" Топо Лопес. "Тази победа е за теб, приятелю. Ние сме голямо семейство, което те прегръща", обяви Меси. Приятелката му Антонела пощуря при победата и крещеше неистово: "Аржентина!", на трибуните. "Наслаждавайте се, остана ни само една малка крачка", коментира още Лео.

Ван Гаал: Навремето научих Ромеро на дузпи

Аз научих вратаря Ромеро да лови дузпи, отбеляза със самоирония Луис Ван Гаал и добави: "Това боли". "През 2007 година го взех от Аржентина в "АЗ Алкмаар", защото видях таланта му. Работихме две години заедно", разкри селекционерът на Холандия. "При дузпите е важно да вкараш първи, а двама ми отказаха да бият първата дузпа. Няма да им кажа имената, защото ще ги унизя. Натоварих със задача Рон Влаар, защото беше най-добрият на терена. Дузпите са най-ужасният сценарий, защото бяхме ако не по-добри, то поне равностойни. Все пак съм горд с моите момчета за всичко направено в Бразилия. Бяха фантастични".

Накрая Ван Гаал се възмути, че ФИФА все още организира мач за третото място: "От 10 години повтарям, тази среща е напълно излишна. Нечестно е да я играем въобще".

Марадона: Отборът е Масче и 10 други

Масче (б.р. Хавиер Масчерано) заслужава признанието на хората, отсече легендата на Аржентина Диего Марадона. "Преди време казах, че нашият отбор е Масчерано и 10 други. Тогава ми се смяха. Искам да видя дали сега продължават да се хилят", продължи Божията ръка. "Фланелката на Аржентина бе малко позацапана, но сега си връщаме престижа. Браво на Сабела и Масчерано", каза още той в предаването си "Де Сурда". Марадона похвали и вратаря Ромеро за спокойствието при дузпите. "Страхотно е да видя, че хората отново се радват пред Обелиска. Това е отбор, който олицетворява цялата нация", продължи Дон Диего. Той обяви, че успехът над Германия не е мисия невъзможна. "Могат да бъдат победени. Още повече, че сега са уверени, че купата е тяхна след разгрома над Бразилия. Той им даде двойно самочувствие. Точно това може да им поднесе лоша изненада", отсече Марадона. Според него обаче Меси е доста уморен и това вече си личи много.

Пиян нацели Давидс с бира

Неприятна случка имаше на трибуните бившият холандски национал Едгар Давидс. Той си седял кротко с приятели, когато бил праснат от чаша с бира. Давидс дори не забелязал пияния аржентинец при атаката. Хора от охраната обаче веднага реагирали и извели гамена от трибуните на стадиона в Сао Пауло.

Доста инциденти бяха отбелязани и извън стадиона и на трибуните, съобщи службата за борба с хулиганството. Бразилци атакуваха масово омразните им аржентинци и боевете не спираха. Двете враждуващи нации се млатеха дори в зоните с холандски запалянковци. "Атмосферата беше отвратителна", сподели фен на "оранжевите", "Непрекъснато попадахме в разни мелета, без да имаме нищо общо с тях". Около 250 седалки също бяха изпотрошени. Куриозното е, че бразилските организатори обвиниха за погромите точно кротките холандски запалянковци.

Силесен няма спасена дузпа

Вратарят на Холандия Яспер Силесен няма отразена дузпа в кариерата си, съобщава BBC. Асът на "Аякс" е бил безпомощен в общо 17 удара от бялата точка. Силесен пазил при осем дузпи в първенството на Холандия, три пъти в Шампионската лига и шест пъти на световното първенство в Бразилия.

"Ужасно е чувството. Питайте треньора защо Крул не влезе за дузпите. Бяхме толкова близо до финала и вече чувствах, че сме там. Нямахме късмет", каза стражът на "Аякс" след отпадането на "лалетата" снощи. Ван Гаал призна, че щял да пусне пак Тим Крул, ако не бил направил трите смени.

Сменихме дробовете със сърца

отбеляза справедливо Хавиер Масчерано, известен още като Малкия шеф в съблекалнята. Той преживя тежък удар в главата, разтежение, а накрая едва стоеше на краката си. "За победата обаче е нужно нещо повече. Всеки от нас беше достатъчно интелигентен да разбере кое е най-добро за целия отбор. Показахме, че знаем да се подкрепяме. Вярно, не победихме в редовното време, но Серхио си свърши работата при дузпите".

Мечтая от дете за този миг

призна Езекил Лавеци. "Иначе мачът не беше много за гледане. Ние обаче атакувахме и пропускахме, докато Холандия почти не ни създаде проблем", допълни нападателят.

Голяма радост за народа

ни, отсече селекционерът Алехандро Сабела след успеха. "Беше много трудно, много равностоен мач. Аз съм щастлив, защото на финала отиваме ние. Ще видим какво ще правим с възстановяването, защото почиваме ден по-малко от Германия, а и играхме продължения. Но ще дадем всичко, на 100 процента. Ще видим дали това ще ни стигне за трофея".

Мнозина ни бяха отписали

преди Мондиала, заяде се с критиците резервата Кун Агуеро, който вкара една от дузпите. "Тази победа означава много. Ние знаехме колко добър отбор сме", добави нападателят на Аржентина.

Рон Бетон е новият любимец

на запалянковците в Холандия. В страната засипаха националите с благодарности въпреки отпадането на полуфинала. "Горди сме с холандския отбор", "Благодаря ви, оранжеви", "Силни аплодисменти" са само част от посланията в социалните мрежи. Най-големи хвалби отнесе Рон Влаар, който пропусна първата дузпа. "Той изпълни заповед на шефа", "Колко гола спаси?", написаха фенове по адрес на Рон Бетон. С похвали са засипани безобразният на полуфинала Робин Ван Перси и Яспер Силесен, който извади кашкавалени ръце при дузпите.

Мамка му, това е футболът

Само единият тим играеше за дузпи и това бяха те, закле се халфът на Холандия Уесли Снайдер. "Заслужавахме повече. При дузпите си винаги много близо, но и много далеч от успеха. Трябваше да използваме по-ранните възможности за гол", добави магьосникът. "Това е футболът, мамка му! Понякога боли, но ние се борихме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай