Испания плаче: Абдикация (ОБЗОР)

Испания плаче: Абдикация (ОБЗОР) | StandartNews.com

Шашнатият Дел Боске обърка и автобуса, но запазва поста

Невиждан плач заля Испания след провала срещу Чили - 0:2. Ерата на "Ла Фурия" приключи. Световните шампиони сдадоха титлата в меката на футбола "Маракана". Остава им само един протоколен мач с Австралия, преди да се завърнат безславно. "Просто сме слаби, но досега късметът бе на наша страна", обявиха запалянковците, които гледаха мача на екраните в центъра на Мадрид.

Мнозина от тях не издържаха и си тръгнаха далеч преди края. При 0:1 тълпата бе уверена, че тимът ще обърне мача, но надеждата се изпари. "Федерацията трябва да направи нещо. Сезонът ни е убийствен. Титлата се реши в последния кръг, тази битка изцеди играчите. Федерацията трябва да се замисли по този въпрос и да намали отборите", категорични са запалянковците. Медиите пък логично направиха алюзия между провала в Бразилия и оттеглянето на крал Хуан Карлос. "Абдикирахме!", отсече "Мундо депортиво", "Кралят даде трона на друг", отсече и "Ла Вангуардия". "Беше хубаво, но свърши", отчете "Ас. "Краят на една хубава приказка". "Испания учуди света през последните шест години, в които спечели една световна и две европейски титли, но си казахме "достатъчно" по брутален и унизителен начин", продължават медиите.

"Кралят е мъртъв", отчете и "Паризиен", "Една епоха свърши", написа "Газета Дело спорт", "Тики-така умря!", радваха се германци и англичани. "Испания е предвидима, бавна и тъжна. Трябва да бъдем честни - не игра добре. Холандия и Чили свършиха страхотна работа", коментира Жозе Моуриньо. "Исках Чили да спечели и те го направиха. Уважавам Испания, но те умряха. Касиляс не трябваше да играе. Мустакатият (б.р. Дел Боске) сбърка с него. Той трябваше да изчисти главата на играчите с танци след загубата от Холандия, но не го направи", заяде се и Диего Марадона. Божията ръка похвали Хорхе Сампаоли за начина, по който води Чили. Дон Диего добави, че враг номер 1 на Испания е била умората. "Има играчи, които са минали цялата Шампионска лига, купа на краля. Пребити са. Чили знаеха това и ги натиснаха с физика", категоричен бе Марадона. Висенте Дел Боске прие тежко провала. Шашнатият треньор стана за смях. Той обърка автобуса и се качи в този на Чили. Нищо, че на вратата стоеше момче с огромен надпис и знамето на южноамериканската страна. Селекционерът е поискал и време за размисъл, преди да реши дали ще продължи да води тима. Шефът на федерацията Анхел Виар обаче е категоричен, че не иска да му търси заместник. "Няма време да се говори за катастрофи. Този отбор не е свършен. Просто има нужда от ремонт и да се вкарат в него млади играчи, които докажат, че имат място там. Дел Боске е правилният човек. Той ще направи промените и ще въведе стил на победители", цитираха Виар от пресслужбата на федерацията.

Испанците изтърпяха и невероятни унижения при напускането на "Маракана". Стотици чилийци и бразилци им се смяха в лицето и крещяха: "Довиждане!" на бившите страшилища във футбола.

Вкарват в музей топката от мача

Шефът на чилийската федерация Серхио Хадуе побърза да прибере топката след края на мача. Той обяви, че тя ще бъде сложена на видно място в музея на славата. "Тази победа е едно от най-големите ни постижения. Ние сме в следващата фаза, а за там не се класираха световните шампиони!", бяха първите думи на Хадуе. "Знам, че в момента Сампаоли мисли единствено как да бие Холандия. Не ни интересува какво ще стане в група А", обяви 35-годишният футболен бос. "Трябва да се приземим. Холандците са труден съперник, независимо какво показаха срещу Австралия. Испания също бе ужасен противник, световен шампион, но Чили се справи перфектно. Благодаря на феновете, които ни накараха да се чувстваме като у дома си!", каза още Хадуе. Веднага след срещата тимът се отправи към Бело Оризонте. Чилийците нямаха време за купони, защото Сампаоли нареди тренировка в 9 часа сутринта. Така "червените кондори" трябваше да минат единствено с празненството в съблекалнята на "Маракана".

Крадат автобуси за шествие в Сантяго

Сантяго осъмна без градски транспорт след победата над Испания. 300 автобуса са потрошени, обяви министърът на транспорта Андрес Гомес-Лобо. Три от возилата са били откраднати, за да станат част от шествието с превозни средства, което устроиха запалянковците в столицата. Шофьорите са били принудени с шамари да возят феновете, където те поискат. Чилийците прекалиха в радостта си и потрошиха центъра. Магазини бяха окрадени, а стотици витрини разбити. Рекламните плакати в града пък бяха издраскани с надписи за възхвала на националния отбор. Земетресението от радост бе последвано и от истинско. Северната част на страната бе ударена от 5,4 по Рихтер.
35-годишен мъж пък бе прострелян в крака по време на шествието по бул. "Лас Торес". Полицията задържа извършителя, който имал в себе си сериозно оръжие - 45-и калибър. Пострадалият бе откаран в болница. 27-годишният Гуидо Куеляр пък се преби, след като падна на главата си от улична лампа и е в тежко състояние.
Държавният глава Мишел Бачелет се появи в шал от балкона на президентството и поздрави запалянковците. Купонът продължи до зори.

ФИФА глобява чилийците, черен печат за 87 фенове

Чилийската федерация ще отнесе солидна глоба за скандала, който сътвориха феновете на "Маракана". Стотици без билети атакуваха съоръжението и успяха да пробият охраната. 35 от тях нахлуха в пресцентъра и изкараха акъла на журналистите вътре, преди полицията да ги изгони. Чилийците вилняха и на централната трибуна, а някои стигнаха и до терена. Проблем имаше и на един от входовете. Там по чудо не се стигна до трагичен инцидент, след като стотици се втурнаха заедно. 8 души пък бяха спипани с фалшиви документи. На "Маракана" бяха отчетени и 18 грабежа. Идеята за нахлуването е дошла от аржентинската агитка, която по същия начин превзе стадиона преди мача с Босна. ФИФА размаха пръст и на домакините. От централата са категорични, че охраната в Рио не си върши работата. 87 от задържаните 200 чилийци получиха черен печат и трябваше да напуснат Бразилия до 72 часа. Консулът Самуел Оса защити сънародниците си. "Това са просто фанатици, а не престъпници", отсече той.

Иниеста скочи на Алонсо

за твърденията му, че испанците не са искали достатъчно титлата. "Когато нещата не вървят, не може да се твърди, че това е така само заради липсата на желание. Напротив, такова имаше. Искахме да спечелим. Бяхме на върха и паднахме. Трябват по-сериозни анализи", заяви халфът на "Барса". Според медиите той и още няколко играчи ще направят бенефис срещу Австралия.

Касиляс се извини на феновете

за фиаското. "Съжалявам, опитахме се да спечелим отново, но не успяхме. Първата загуба ни дойде повече. Сега ни остава да се представим достойно срещу Австралия. Ако знаехме, че ще стане така, нямаше да дойдем тук", каза вратарят.

Диего Коща обеща реванш

пред цяла Испания. "Не съжалявам, че избрах да играя за тази държава, но не се справих много добре. Всяко решение има добра и лоша страна. Ние трябва да се извиним на хората и да покажем, че наистина можем повече", отсече нападателят.

Порнозвезда покани всички

мъже, които са подкрепяли Чили в дома си за безплатен секс. Марлен Дол дори пусна адреса си в Туитър, за да могат мераклиите по-лесно да намерят пътя. Дол обяви, че ще прави секс 16 часа без спир, ако Чили бие Испания.

Драмата в Рио събра

пред екраните в Испания 13,2 млн. души. Това прави 67,7% от пазарния дял. Загубата от Чили се нареди на второ място след финала с Германия. Той бе гледан от 60 000 души повече.

"Барса" брои 12 млн.

евро за вратаря на Чили Клаудио Браво. Каталунците обявиха, че са постигнали сделка с "Реал Сосиедад" часове след победата на южноамериканците. Самият Браво посвети успеха над испанците на легендарния вратар Роберто "Кондора" Рохас.

Депутатите гледаха заедно

победата на Чили. Мнозина от тях бяха в парламента макар и разделени по групи. После те се включиха в шествието на феновете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай