Петък,

Идва голям скандал! Футболните босове с писмо до Радев

От: Владислав КОЛЕВ -
1682
Идва голям скандал! Футболните босове с писмо до Радев
A
A
A

Ръководството на Българската професионална футболна лига пусна отворено писмо до президента на България Румен Радев, с което съобщава, че е силно обезпокоено и загрижено от индикациите свързани с подготвяни предложения за промени в Закона за хазарта, което би засегнало пряко професионалните футболни клубове в България.

Публикуваме писмото на БПФЛ:

До

г-н Румен Радев

Президент на Република България

С копие до

г-жа Весела ЛечеваМинистър на младежта и спорта

Уважаеми г-н Президент на Република България,

Уважаема г-жо Министър на младежта и спорта,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Ръководството на Българската професионална футболна лига е силно обезпокоено и загрижено от индикациите свързани с подготвяни предложения за промени в Закона за хазарта, което би засегнало пряко професионалните футболни клубове в България.

Бихме искали да обърнем внимание, че ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ букмейкъри в България са основен (на някои места единствен) спонсор на почти всички футболните клубове. Налагането на строги законови рестрикции и забрана за реклама би оказало пряко влияние върху формирането на годишните бюджети, а на някои места това може директно да доведе до прекратяване дейността и съществуването на редица отбори в традиционни футболни градове.

Трябва да отбележим, че тази информация идва в контекста на липсата на държавна политика за стимулиране инвестициите в спорта. От години редица специалисти пледират за създаването на законови рамки, свързани с данъчни облекчения за компаниите, които спонсорират и инвестират в спорт и спортна инфраструктура, но това така и не се е случило.

Смятаме, че това е една от причините силно ограничен брой български и чуждестранни компании да инвестират в спорт и в частност във футбол, което прави лицензираните букмейкъри основни спонсори на споменатите по-горе клубове.

Смятаме, че налагането на строги рестрикции, свързани с рекламата на този вид бизнес, би било фатално за развитието на професионалния футбол, което ще окаже пряко влияние и върху съществуването на много футболни школи, в които децата правят първи стъпки в спорта далеч от пороците на нашето съвремие.

Ние отчитаме, че планираните промени са базирани на общата загриженост към обществото, свързана с хазартните зависимости. Трябва обаче да кажем, че и спортът също играе важна част в обществения живот и това не може да бъде пренебрегвано.

Уверени сме, че предстоящите дискусии, свързани с подготвяните законодателни промени в Закона за хазарта, ще бъдат конструктивни и проблемът ще бъде разгледан от всички аспекти. В това число и влиянието, което би оказало всяко едно решение, върху други сектори на обществения живот.

Разчитаме на вашата съпричастност към искането на нашето сдружение и на личната ви подкрепа.

С уважение,

Атанас Караиванов

Президент на БПФЛ


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com