Далаверите на "този невероятен Боби Михайлов"

Класика в жанра, започната още по времето на Батето

Далаверите на "този невероятен Боби Михайлов" | StandartNews.com

Нали помните дитирамбите с "този фантастичен, този невероятен Боби Михайлов", по време на емоциите с американското лято 1994. Очевидно това ще остане единт далечен, романтичен спомен, отдавна претопен в прозата на провала във властта на четвъртите в света.

"Борислав Михайлов е авторитарен, без никакъв капацитет да слуша, предложил е да се купи прескъп автобус за БФС и се е опитал да вкара съмнителни "задморски фирми" да строят игрища в България по проект за 1 милион швейцарски франка."

Това пише в конфиденциален доклад на представителя на УЕФА Андреас Кун, който е посетил България през април 2005 г. и се е срещнал с тогавашния вицепрезидент на БФС.

Информацията се открива във вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния журналистически консорциум OCCRP. В тях основно се разглеждат проектите по програмите "Хеттрик" за финансиране на проекти на националните футболни федерации от бюджета на УЕФА.

По време на визитата на Кун в България президент на БФС все още е Иван Славков, който е оплетен в корупционни скандали и е делегирал на Борислав Михайлов всички дейности свързани с финансирането от УЕФА.

Скандалите не пречат на Славков да води разточителен начин на живот и да организира "царски приеми и изпращания", на които станали свидетели делегатите от УЕФА.

Един от проектите, които финансира УЕФА по програмата "Хеттрик" е построяването на 40 мини-игрища из страната за 1 милион швейцарски франка. Борислав Михайлов предложил да бъдат построени 30 игрища за 900 000 франка и то от никому неизвестни офшорки (задморски компании), с които бил в контакт.

Пратеникът на УЕФА разяснил на Михайлов, че това няма да стане, защото в съседните страни Румъния и Турция са успели да построят 40 игрища срещу 1 милион франка. Михайлов бил предупреден също, че УЕФА ще следи много внимателно за търга и фактурите за този проект.

Друг скандален проект свързан с Михайлов е закупуването на нов автобус за БФС по същата програма "Хеттрик". Кун споделя, че тази идея е изцяло движена от вицепрезидента на БФС.

От документите се вижда, че предложението на БФС до УЕФА е да се финансира покупката на автобус Mercedes Travego 15 RHD с половин милион швейцарски франка. То е отхвърлено от борда на програмата "Хеттрик" с аргумента, че возилото е твърде скъпо.

От кореспонденцията става ясно, че след неуспешния опит да се купи скъп автобус, основен предмет на преговорите за финансиране от УЕФА става Националния тренировъчен център по футбол.

Той ще стане факт 11 години по-късно и УЕФА ще налее в него милиони. Сагата с проектирането, изпълнението и значителното оскъпяване на проекта във времето е документирана в десетки файлове, чийто анализ е предмет на последваща публикация.

Този важен за българския футбол проект се забатачва така, че през 2013 г. председателят на УЕФА Мишел Платини предупреждава Михайлов с писмо, че финансирането може да бъде изгубеноq отбелязва .gol.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай